Čerpání nemocenské - dluh na pojistném

• (neregistrovaný)

23. 9. 2011 11:06

Zdravim Vas, jsem novacek OSVC a poprosil bych Vas o radu, stal jsem se necekane marodem min. na 5 tydnu, uz mam 3tydny zasebou. Dalsi fakt je ze dluzim 3 platby socialnimu (plativam asi 1800/m). Zajima mne jestli mam vubec narok na nejakou nahradu a jestli neni uz pozde pripadne jak to muj dluh ovlivni? Plus v kostce idealni postup. Dekuji moc zapomoc. Tomas

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 9. 2011 12:49

autorka

Dobrý den,

je otázkou, co myslíte pod pojmem placení sociálního pojištění. OSVČ platí povinně důchodové pojištění, ovšem nemocenské je dobrovolné. Jste-li účasten nemocenského pojištění a nemáte toto za 3 měsíce zaplaceno, obávám, se toho již mnoho nenaděláte.

V souladu s § 13 zákona o nemocenském pojištění zaniká pojištění prvním dnem kalendářního měsíce, za který nebylo ve stanovené lhůtě zaplaceno pojistné, nebo sice bylo zaplaceno v této lhůtě, avšak v nižší částce, než mělo být zaplaceno.

Z toho tedy vyplývá, že pokud jste byl nemocensky pojištěn, Vaše pojištění zaniklo a nenáleží Vám žádné nemocenské dávky. Navíc musíte (a to i v době nemoci trvající celý kalendářní měsíc) hradit důchodové a zdravotní pojištění (na rozdíl od nemocensky pojištěných OSVČ).

Dagmar Kučerová  :'(   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).