Re: Danove pausaly a pouzivani auta
Auto nakupte jak chcete, v okamžiku, kdy budete chtít uplatnit DPH, jej musíte zařadit do obchodního majetku a plnit povinnosti provozu (silniční daň, krácení nákladů a DPH související se soukromým použitím) nebo DPH neuplatníte a vozidlo máte jako soukromé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2010 13:35
Dobry den,
prodejci aut z nejakeho (mne pomerne zahadneho) duvodu nabizeji totez auto pro podnikatele se slevou (nejde o to, ze bych nepochopil, ze ta finta spociva v DPH - proste je to auto levnejsi). Pro potreby DPFO pouzivam vydajovy pausal (mysleno skutecne tech 60%, nikoliv 4000/5000 jako mesicni pausalni vydaj za pouzivani auta).
Chtel bych se zeptat, zda-li tim, ze koupim auto na ICO vznika nejaka povinnost. Auto nechci davat do obchodniho majetku, nechci pouzivat jakekoliv odpocty za PHM, nechci platit/odecitat DPH, nic takoveho, jednoduse receno, chci i nadale vest jen seznam prijmu a ty zdanit a vsechno mi maximalne jednoduche. Jde mi v podstate jen o tu slevu od prodejce. Je tam nejaky chytak?
O silnicni dani vim, ale tu je treba platit i v pripade, ze auto bude koupeno na RC, protoze k podnikani bude castecne vyuzivano tak jako tak.
Chapu, ze ten dotaz je mozna velmi hloupy, ale mozna prave proto si jej nedokazi zodpovedet:-)
Dekuji