Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2010 13:35
Dobrý den, prosím zdvořile o radu.
Vedu DE.
Koupila jsem v dubnu 2009 nove vozidlo z Německa. (Poskytla jsem
DIČ, fa byla vystavena na 40 000 EUR. Abyh mohla vozidlo zaregistrovat na dopr. inspek. tak jsem podala na FU hlášení o
pořízení nového dop.pro. z EU. Kurzem ČNB jsem vypočetla DPH,zaplatila na FU. Vše v pořádku správce odsouhlasil. Následně provedla samovym. a DPH bylo v rámci přiznání vráceno.)
Jelikož nevlastím EUR účet platila jsem z účtu CZK, kdy mi banka prodala devizy podle jejich kurzu v potřebném množství 40 000EUR.
Takže jsem zaplatila asi o 39 000 Kč více než by byl přepočet z faktury kurzem ČNB pro DPH.
Můje dotaz zní: Co je v DE vstupní cenou majetku pro odpis? To co jsem za vozidlo zaplatila, tedy vyšší cena než pro akci přepočet z EUR kurzem ČNB pro DPH??? Chci uplatnit institut pro mimořádné odpisy par.30a. Fa je z DUZP duben. registrace na dopr.in.květen. Uplatňuji od měsíce následujícího. Ktery je rozhodující. Nabytí majetku nebo registrace na dopravce. Jde o významné částky , proto bych se narada ošidila, nebo naopak.
Nejsem účetní, proto se omlouvám možná za nejasné dotazy. Tři daňový poraci s kterými jsem záležitost řešila se různí v názorech.
Děkuji zdvořile za Vaši radu.
Alka Křížová