Výdaje paušálem + vedení PÚ, lze ?

• (neregistrovaný)

21. 6. 2010 14:38

Dobrý den, klientka vedla v r 08 povinně PÚ, aby dodržela vedení po dobu 5 let. Zároveň ale pro ni tento rok bylo výhodnější uplatnit výdaje paušálem. HV podle PÚ byl cca 700 tis, ale příjmy byly cca 650 tis. Od těchto příjmu jsme odečetli 50% paušál a zdanili.
    Dneska mi volala správkyně FÚ, že to nelze, že když jsme měli povinnost vést PÚ, nemáme možnost uplatnit paušální výdaje. A že mi nesedí HV s uvedenými příjmy v přiznání.
    Já jsem přesvědčena, že jsme postupovali správně. Ale ona si to chce dále prověřovat a ještě mi bude volat.
    Mám pravdu nebo jsme opravdu pochybili ?
    Děkuji za názory

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 6. 2010 15:39

D.V. (neregistrovaný)

Re: výdaje paušálem + vedení PÚ, lze ?
      Co já vím, tak v zákoně není nikde stanoveno, že osoby mající povinnost vést účetnictví nemohou uplatnit výdaje %, takže výdaje % uplatnit můžete - v tom případě ale také musíte mít na příloze č.1 označenou variantu: uplatňuji výdaje % (ne vedu účetnictví) a hlavně musíte uvést platná procenta - pro rok 2009 jsou 2 sazby, a to na řemeslné živnosti 80% a na ostatní 60%

• 21. 6. 2010 15:45

JankaJ (neregistrovaný)

Děkuji. Mám stejný názor akorát se nechám snadno zviklat. Po konzultaci s předchozí správkyni jsme nakonec zaškrtali varianty obě ( paušální výdaje + PÚ ). % jsme si samozjejmě ohlídali, v r. 08 bylo 50%
      Ještě jsem narazila na názory, že správce vyžadoval stejné údaje v HV a v příjmech ( i když HV vychází z výnosů a nákladů a příjmy jsou čisté příjmy ). Tomu ale nezozumím, to by se muselo v účetnictví nějak násilně opravit... Máte někdo tuto zkušenost ?

• 21. 6. 2010 16:19

D.V. (neregistrovaný)

Obě varianty? A to Vám poradil správce? Pročtěte si pokyny k vyplnění - je tam jasně řečeno: zaškrtněte POUZE 1 variantu takže už toto je podivné a možnác i právě proto teď máte problémy. Příjmy jsou příjmy a měly by souhlasit max.s údajem o čistém obratu nikoliv s HV - to je absolutní nesmysl... A máte doufám vyplněný ř.č.101 a 102 - nezačínáte až od ř.č.104???

• 21. 6. 2010 16:26

JankaJ (neregistrovaný)

Ale ano, řádky máme správně ( 101 i 102, zpracováno v TaxEditu se zatržením políčka paušální výdaje ). To druhé políčko ( vedu PÚ ) jsme zatrhli až na radu správkyně ručně.

• 21. 6. 2010 16:37

D.V. (neregistrovaný)

Tak to by zas až tak vadit nemělo - i když varianta by skutečně měla být jen jedna, každopádně bych si trvala na výdajích paušálních a příp.od ní chtěla odkaz na §, který by zakazoval uplatnit výdaje % osobám majícím povinnost vést účetnictví. Přeju hodně štěstí a trpělivosti :)

• 21. 6. 2010 16:40

JankaJ (neregistrovaný)

Děkuji, obé budeme potřebovat. Já jsem si za svým stála, ale raději ověřuji...Roli tam může hrát i to, že se měnily správkyně a ta nová asi potřebuje ukázat svůj um...
      Uvidíme. A moc děkuji za rady

• 21. 6. 2010 17:03

Vladimír 2

>Dobrý den, klientka vedla v r 08 povinně PÚ, aby
      >dodržela vedení po dobu 5 let. Zároveň ale pro ni tento rok
      >bylo výhodnější uplatnit výdaje paušálem. HV podle PÚ
      >byl cca 700 tis, ale příjmy byly cca 650 tis. Od
      >těchto příjmu jsme odečetli 50% paušál a zdanili.
      >Dneska mi volala správkyně FÚ, že to nelze, že když
      >jsme měli povinnost vést PÚ, nemáme možnost uplatnit
      >paušální výdaje. A že mi nesedí HV s uvedenými příjmy v
      >přiznání.
      >Já jsem přesvědčena, že jsme postupovali správně. Ale
      >ona si to chce dále prověřovat a ještě mi bude volat.
      >Mám pravdu nebo jsme opravdu pochybili ?
      >Děkuji za názory
      ==klientka vedla v r 08 povinně PÚ, aby
      >dodržela vedení po dobu 5 let. == takže nemohla vést jjenom evidenci příjmů a pohledávek ale MUSELA vést v r. 08 Ú (PÚ).
      Proto v př. 1 uvedete =vedu Ú, ř. 101 = příjmy (ne výnosy)
      ř. 102 = výdaje v % a v odd. 2A uvedete činnost a k ní příjmy a %.
      Toť vše a jistě to bude v pořádku.
      Hezký zbytek dne

• 24. 6. 2010 17:52

JankaJ (neregistrovaný)

Děkuji, máme to v pořádku. Nakonec pochopila i správkyně :-)
      Hezký den všem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).