Ošetřovné

• (neregistrovaný)

22. 6. 2010 10:00

Jsem samoživitelka, zaměstnaná, mám v péči dvě děti 2 a 9 let. V lednu jsem zůstala doma 8 dnů s nemocnou dcerkou ve věku 2 let a podala jsem si žádost o ošetřovné. Do dnešního dne jsem nic nedostala a po informování se u mé mzdové účetní mi bylo sděleno, že ČSSZ moji žádost zamítla z důvodu pobírání na mou dcerku rodičovského příspěvku.
    Zvolila jsem si čerpání rodičovského příspěvku do věku tří let dítěte.

Prosím o radu na jakém základě mi byla tato žádost zamítnuta snažila jsem se dopátrat sama, ale na nic jsem nepřišla.
    (§ 39 Zákona 187/2006 Sb.ze dne 14. března 2006 o nemocenském pojištění

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo
    péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě
    nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na
    rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu^31); to
    neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní
    situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla
    nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

V mém případě není žádná jiná fyzická osoba, která má nárok na rodičovský příspěvek.Jsem rozvedená, děti mám sveřené do vlastní péče a pracovat musím.Kdybych věděla, že to bude problém vzala bych paragraf na druhé dítě anebo nemocenskou na sebe, byli jsme totiž nemocní všichni, ale malá onemocněla jako první.
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 6. 2010 10:09

vv (neregistrovaný)

Re: Ošetřovné
      Když berete rodičovský příspěvek, tak nemůžete mít na dítě ošetřování a to z toho důvodu, že na něj máte ten rodičák.

• 22. 6. 2010 10:12

PavlaS (neregistrovaný)

zkuste jit na stranky www.CSSZ.cz, posilam odkaz:http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7b297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02%7d&NRORIGINALURL=%2fcz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni%2ehtm&NRCACHEHINT=Guest#37

Je to odpoved na stejny dotaz,jak mate vy a tam pisou,ze mate narok na ošetřovné

• 22. 6. 2010 10:14

xJ (neregistrovaný)

stránky cssz.cz:
      http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7b297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02%7d&NRORIGINALURL=%2fcz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni%2ehtm&NRCACHEHINT=Guest#37

Vznikne mi nárok na ošetřovné z důvodu péče o dítě v době, kdy pracuji a zároveň pobírám rodičovský příspěvek?

Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek. Pokud jste při pobírání rodičovského příspěvku nastoupila do zaměstnání a onemocnělo vám dítě, máte nárok na ošetřovné, i když pobíráte rodičovský příspěvek.

• 22. 6. 2010 10:36

vv (neregistrovaný)

Teď jsem na internetu zjistila, že za určitých podmínek budete na tu ošetřovačku mít nárok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).