Re: sleva na poplatníka
V prohlášení poplatník prohlašuje, že současně neuplatňuje za stejné zdaňovací období ani za stejný kal. měsíc nárok na slevy a daňové zvýhodnění. (oddíl II.)
Ze zkušenosti však vím, že zaměstnanci moc o tom nevědí, podepíšou co jim ukážete a tak pokud nastupuje zaměstnanec v průběhu měsíce, dám mu podepsat prohlášení, má zálohovou daň ale slevu mu dávám až následující měsíc. Při ročním zúčtování se mu to vyrovná.
Já zase naopak-pokusím se zaměstnanci vysvětlit,co podepisuje, zeptám se, zda v daném měsíci neměl nějakou "brigádu" a v případě, že ne, a prohlášení mi podepíše, dám slevu už za daný měsíc.
Jenže, zam-ec možná nad tím ani nepřemýšlí, podepíše, co mu ukážete a když na konci roku (při RZD) zjistíte, že v jednom měsíci (co přecházel k Vám) má 2x slevu na poplatníka, tak je průšvih. Akorát máte přidělanou práci s opravou daní, takže dávat podepsat ano, ale se slevami opatrně - raději až od násl. měsíce. V RZD pak dostane o to větší vratku.
A to je mi záhada. Na prohlášení oddíl II. prohlašuje poplatník, že nepodepsal u jiného plátce za stejné období, je tam odkaz na §38k odst.4 ZDP a ten odstavec zní:
d) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované dítě u jiného plátce daně a že daňové zvýhodnění na to samé vyživované dítě za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje jiná osoba.
Tady nikde nečtu, že nesmí podepsat prohlášení. Píše se tu jenom o slevách a zvýhodnění.
Proč je tedy v oddíle I. možnost uplatňovat nebo neuplatňovat.
Když si vezmu situaci, že mi zaměstnanec nastoupí třeba 20. v měsíci, prohlášení podepsal u minulého zaměstnavatele a u nás si vydělá za tu dobu pouze do 5000,-Kč, daň bude mít srážkovou a už ji nikde nezúčtuje.
Co si o tom myslíte. Našel někdo přímo v zákoně, že nesmí mít podepsané prohlášení u více plátců (nejde o slevy a zvýhodnění, jenom mít zálohovou dań.)
Pokud měl předchozího zam-tele do 19. v měsíci, tak tam mohl i nemusel mít podepsané daň. prohl. a když u Vás nastupuje od 20. v měsíci, tak může podepsat daň.prohl. již na tento měsíc - budete danit zálohovou daní, ale slevy, které uplatňuje ,uplatníte až od dalšího měsíce. Pokud by chtěl uplatnit u vás již tento měsíc, měla byste mít doloženo od bývalého zam-tele, že u nich v tomto měsíci slevy neuplatňoval. Pokud má ale souběh zaměstnání (třeba i 1 den), potom si musí vybrat, kde podepíše daň. prohl. a u dalšího zam-tele nesmí podepsat (po dobu souběhu) a je tam daněn dle příjmů - do 5000Kč/hrubého/srážková, nad 5000Kč/hrubého/zálohová.
>>
>>A to je mi záhada. Na prohlášení oddíl II. prohlašuje
>>poplatník, že nepodepsal u jiného plátce za stejné
>>období, je tam odkaz na §38k odst.4 ZDP a ten
>>odstavec
>>zní:
>>d) že současně za stejné zdaňovací období ani za
>>stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období
>>neuplatňuje
>>daňové zvýhodnění na vyživované dítě u jiného plátce
>>daně
>>a že daňové zvýhodnění na to samé vyživované dítě za
>>stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní
>>měsíc
>>zdaňovacího období neuplatňuje jiná osoba.
>>Tady nikde nečtu, že nesmí podepsat prohlášení. Píše
>>se tu jenom o slevách a zvýhodnění.
>>Proč je tedy v oddíle I. možnost uplatňovat nebo
>>neuplatňovat.
>>Když si vezmu situaci, že mi zaměstnanec nastoupí
Děkuji všem účastníkům za rady.
>>třeba 20. v měsíci, prohlášení podepsal u minulého
>>zaměstnavatele a u nás si vydělá za tu dobu pouze do
>>5000,-Kč, daň bude mít srážkovou a už ji nikde
>>nezúčtuje.
>>Co si o tom myslíte. Našel někdo přímo v zákoně, že
>>nesmí mít podepsané prohlášení u více plátců (nejde o
>>slevy a zvýhodnění, jenom mít zálohovou dań.)
>
>Pokud měl předchozího zam-tele do 19. v měsíci, tak
>tam mohl i nemusel mít podepsané daň. prohl. a když u
>Vás nastupuje od 20. v měsíci, tak může podepsat
>daň.prohl. již na tento měsíc - budete danit zálohovou daní,
>ale slevy, které uplatňuje ,uplatníte až od dalšího
>měsíce. Pokud by chtěl uplatnit u vás již tento měsíc,
>měla byste mít doloženo od bývalého zam-tele, že u nich
>v tomto měsíci slevy neuplatňoval. Pokud má ale souběh
>zaměstnání (třeba i 1 den), potom si musí vybrat, kde
>podepíše daň. prohl. a u dalšího zam-tele nesmí
>podepsat (po dobu souběhu) a je tam daněn dle příjmů - do
>5000Kč/hrubého/srážková, nad 5000Kč/hrubého/zálohová.
Přesně takhle to dělám, akorát potvrzení žádné nevyžaduji, zákon to po mně nechce, prostě slevy dávám až od následujícího měsíce. Ale prosím přečtěte si přesně tu formulaci na prohlášení oddíl II.
Podle mě je ta formulace zavádějící ale asi je to myšlený souběžně ve stejném měsíci a postupně v jednom měsíci se může podepsat. Dělám to tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2010 12:37
Dobrý den,
21.6. k nám nastoupil nový zaměstn. Přes rok pracoval na Dohody (neví, zda o provedení práce nebo prac. činnosti). Jak to prosím bude se slevou na poplatníka? Může jí uplatnit až v červenci nebo pokud dodá čestné prohlášení, že o slevu nežádal v červnu jinde (nevím, jak je to se slevou u Dohod o pr. a prac.činn.), tak už může za červen?
Děkuji
Zita