Re: z čeho se počítá důchod?
Abyste měla co do kalkulačky zadávat, pak musíte mít přesné údaje. A ty získáte, když si napíšete na ČSSZ v Praze o Informativní osobní list důchod. pojištění. Tam zjistíte, zda máte od všech zam-telů, které jste v průběhu života měla, všechno řádně doložené, tedy vč. příjmů a vyl. dob. Do r. 1986 je potvrzena doba zaměstnání, od r. 1986 je to vč. VZ SP + vyl. dob, protože od této doby se bude příp. vypočítávat důchod.
Vše potřebné najdete na www.cssz.cz v sekci důchod. poj. (Informativní os. list. DP)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 6. 2010 12:08
Dobrý den,
s čeho přesně se vypočítá důchod? Mám na mysli klasický strarobní. Jestli to dobře chápu, tak se sečtou průměrné měsíční mzdy z jednotlivých ev.listů za dobu, kdy člověk pracoval a pak se to nějak zprůměruje? (např. třeba v loňském roce jsem nebyla nemocná, na ev.listu budu mít příjem za ten rok třeba 100 000, tak bude měsíční prům. 100 000/12?+takhle se to nasčítrá za všechny ty roky co jsem pracovala a z toho pak nějak zprůměrují důchod?