Odměna při životním výročí

• (neregistrovaný)

23. 6. 2010 15:12

Musí být odměna zúčtována ve mzdě v měsíci, kdy má zaměstnanec výročí (60. let)? Jde mi o to, že je momentálně v PN, tudíž kdybych mu to dala do mzdy teď, nebude mít celý červen ve vyloučené době. Navíc je u nás zvykem vyplatit jim to v hotovosti - v hrubém, takže bych se se mzdou dostala do mínusu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 6. 2010 7:13

xy5

Re: odměna při životním výročí
      ale to platilo snad v době, kdy se z těchto odměn neplatilo SP, ZP, ale nyní je to jinak
      proč jim to vyplácíte celé v hrubém? Tak ź toho spočítejte SP, ZP, daň asi pokryje sleva a vyplácejte v čistém a pak se nemůžete dostat do mínusu. Takže, pokud mu to zaplatíte až se uzdraví, nevidím v tom problém (vysvětlíte proč)
      Třeba bude chtět odměnu hned i za cenu, že to bude mít dopad na ELDP
      Co když se změní poměry u vás ve firmě a odměny se zruší...

• 24. 6. 2010 7:28

Dáša3 (neregistrovaný)

Takhle to vymyslel šéf - majitel, původně chtěl, aby jim on dal tu částku v čistém (jezdí za nimi osobně a chce jim předat obálku) a já bych pak dopočítala do mzdy, kolik to dělá v hrubém, což jsem nechtěla, protože když jsem to zkoušela spočítat, vycházelo to u každého jinak a to mi přijde nespravedlivé. Takže myslíte, že když mu to vyplatí teď a do mzdy mu to zúčtuji až nastoupí do práce, nebude to nic proti ničemu? Snažila jsem se hledat, jestli to někde není určeno, že musí být vyplaceno ve stejný měsíc, kdy má narozeniny, ale nic jsem nenašla ...

• 24. 6. 2010 7:39

xy5

>>>Musí být odměna zúčtována ve mzdě v měsíci, kdy má
      >>>zaměstnanec výročí (60. let)? Jde mi o to, že je
      >>>momentálně v PN, tudíž kdybych mu to dala do mzdy
      >>>teď,
      >>>nebude
      >>>mít celý červen ve vyloučené době. Navíc je u nás
      >>>zvykem vyplatit jim to v hotovosti - v hrubém, takže
      >>>bych
      >>>se se mzdou dostala do mínusu.
      >>
      >>ale to platilo snad v době, kdy se z těchto odměn
      >>neplatilo SP, ZP, ale nyní je to jinak
      >>proč jim to vyplácíte celé v hrubém? Tak ź toho
      >>spočítejte SP, ZP, daň asi pokryje sleva a vyplácejte
      >>v
      >>čistém a pak se nemůžete dostat do mínusu. Takže,
      >>pokud mu
      >>to zaplatíte až se uzdraví, nevidím v tom problém
      >>(vysvětlíte proč)
      >>Třeba bude chtět odměnu hned i za cenu, že to bude
      >>mít
      >>dopad na ELDP
      >>Co když se změní poměry u vás ve firmě a odměny se
      >>zruší...
      >Takhle to vymyslel šéf - majitel, původně chtěl, aby
      >jim on dal tu částku v čistém (jezdí za nimi osobně a
      >chce jim předat obálku) a já bych pak dopočítala do
      >mzdy, kolik to dělá v hrubém

tak snad máte nějaký vnitřní předpis, kde jsou daná pravidla
      odměnu určíte v hrubém (všem stejně nebo podle odprac. let, podle věku apod., ale musí to mít daná pravidla) a pak, pokud chcete předávat zálohově, spočítáte z této částky přibližnou částku v čistém (asi těžko budete předávat drobné, ale zaokrouhlíte na stokoruny, příp. padesátikorunu)
      můžete také předávat v hrubém, protože ve mzdě se to pak srovná, ale pokud to předáte na zač. měsíce a on pak onemocní, potom nastává problém s mínusovou mzdou

, což jsem nechtěla, protože
      >když jsem to zkoušela spočítat, vycházelo to u každého
      >jinak a to mi přijde nespravedlivé. Takže myslíte, že
      >když mu to vyplatí teď a do mzdy mu to zúčtuji až
      >nastoupí do práce, nebude to nic proti ničemu? Snažila
      >jsem se hledat, jestli to někde není určeno, že musí být
      >vyplaceno ve stejný měsíc, kdy má narozeniny, ale nic
      >jsem nenašla ...

• 24. 6. 2010 7:55

Dáša3 (neregistrovaný)

No právě, že on jim chce dávat tu částku, kterou máme určenou ve vnitřním předpisu, ne poníženou o odvody - s tím já nic nenadělám, on je šéf. Právě proto vymýšlím, jak to udělat, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Vymyslela jsem to tak, že mu to dá teď hotově, až zaměstnanec nastoupí do práce, dám mu to já do mzdy jako odměnu a zároveň jako zálohu na mzdu. Šéfa upozorním na riziko, že kdyby se už do práce nevrátil, budeme mít problém s mínusovou mzdou (teda já už jsem mu to říkala, ale nevím, jestli to dobře pochopil).

• 24. 6. 2010 11:12

Kara (neregistrovaný)

Vám přijde nespravedlivé, kdyby dostali hrubého každý jinak, ale když jim dáte hrubého stejně,tak dostanou čistého každý jinak. Mně by se víc líbil ten šéfův návrh - dát jim v obálce čistou částku. Vy byste pak spočítala hrubou částku, tu dala do výplaty a tu čistou odečetla zrovna jako zálohu. Není to neobvyklé, setkávám se s tím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).