Re: Nárok na dovolenou po RD
To ještě platil starý Zák.práce, takže dovolená se neschovávala až k čerpání po RD. Pokud jste ukončovala MD zač. března, potom bylo důležité, kolik dnů jste měla k čerpání D z r. 2005, protože jste "neodpracovala" do 6.3.2006 více než 60 PD. To byl nárok jen za odprac. dny - tehdy platilo, za každých 22 odprac. dnů nárok na 1/12 celor. nároku.
Na RD jsem byla 166 dní v roce 2005 (krácení 6,5 dne) D by mělo být 13,5 dne. rok 2006 jsem byla na MD 46 prac. dní - D by měla být 3,5 dne. V 3.10.2008 jsem se vrátila z RD (krácení za 199 dní 8,5). A celkový nárok dovolené mi byl stanoven na 11,5 dne. Dle mého přepočtu by měl ale být 28,5 dne, je můj přepočet správný nebo má pravdu zaměstnavatel?
Já už si nepamatuji, jak to přesně bylo v té době s proplácením D. Nevybraná dovolená se proplácela na konci roku, ale jak to bylo přesně? Nemám nyní k dispozici starý zák. pr. Ale nárok, pokud by byl, je, dle mého názoru, již promlčený.
Možná si někdo z přítomných vybaví, jak to bylo, možná má při ruce starý Zák.práce a poradí.
Bylo to stejné jako teď, proplácet už se v té době nesmělo, zaměstnankyně si mohla požádat o čerpání v návaznosti na MD. Jediný rozdíl byl v tom, že pokud nepožádala a nevrátila se z RD do konce příštího roku, aby si dovolenou vyčerpala, tak jí prostě propadla. Stejně jako když člověk marodí.
Vaše účetní to má dobře.
Paní Líbo, já mám dojem, že to neproplácení dovolené a to, že nevybraná dovolená má být schována na dobu po rodičovské, zavedl až zákoník, který platí od 1.1.2007. V roce 2004 byly také nějaké změny, např. doba určitá na max. 2 roky, je fakt, že po určité době člověk zapomene, jak ty změny vlastně byly časované. Ale jsem také toho názoru, že jí z té doby už propadla.
Od roku 2004 zákaz proplácení, pokud trval PP a teprve od roku 2007 možnost uschovat po rodičovské dovolené. Paní se trefila do špatné doby.
Já si ten rok 2004 u zákazu proplácení dovolené pamatuji, protože jsem tenkrát jednu dovolenou proplatila a pak mne to strašilo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 6. 2010 7:23
Prosím o radu...dnes jsem zjistila, že mi nejspíš zaměstnavatel špatně stanovil nárok na dovolenou. V roce 2005 jsem byla do 22.8.2005 na rodičovské dovolené a od 23.8.2005 do 6.3.2006 jsem nastoupila na MD a jsem THT a stále v pracovním poměru.
Na kolik dní dovolené jsem měla nárok a zda je zaměstnavatel i po 5ti let povinnen jí zaplatit?