Re: brigáda-mladiství
§ 11 Nezaopatřené dítě
(1) Za nezaopatřené dítě se pro účely tohoto zákona považuje dítě do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže
a) se soustavně připravuje na budoucí povolání (§ 12 až 15), nebo
b) se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, anebo
c) z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
(2) Po skončení povinné školní docházky se do 18. roku věku považuje za nezaopatřené dítě také dítě, které je vedeno v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
Z toho jasně vyplývá, že může nastat i situace, že dítě ukončí povinnou školní docházku, nejde dál studovat a ani se nepřihlásí na ÚP. Pokud bude mít např. DOPČ od 1.7.2010 do 31.7.2010 a bude z ní pojištěn prázdniny se mu nepočítají povinné školní docházky. Je to sice nepravděpodobné ale stát se to může. Tak nevím, pokud jsem Vás pohoršila omlouvám se.
ano, na toto upozorňovala i jednou školitelka na školení, že vlastně po zákl. škole by se mělo zaměstnat max. na DoPP. Přesně tento Váš příklad byl uvedený. On nemá co doložit, protože není student. Tím bude až od 1.9. Pokud nepracuje, nic se nestane, je pojištěný, pokud by celé prázdniny pracoval např. na PP, DoPČ, tak byste museli sledovat MVZ ZP.
Ale do DoPP se vejde, přece nebude pracovat celé prázdniny? (byť na hod., které jsou v jeho věku povolené)
>>>>>Dobrý den,
>>>>>prosím syn naší zam. ukončil ZŠ (je mu 16 let) má u
>>>>>nás od 1.7. brigádu, musí doložit potvrzení ze školy?
>>>>>Děkuji
>>>>>ST.
>>>>
>>>Jaké doplácení zdravotního pojištění? Vždyť právě
>>>končí základku. Podepíše daňové prohlášení a bude mít
>>>slevu na poplatníka. Studentskou slevu mít nebude, o
>>>prázdninách ještě není studentem.
>>
>>Z toho jasně vyplývá, že může nastat i situace, že
>>dítě ukončí povinnou školní docházku, nejde dál
>>studovat
>>a ani se nepřihlásí na ÚP. Pokud bude mít např. DOPČ
>>od 1.7.2010 do 31.7.2010 a bude z ní pojištěn
>>prázdniny
>>se mu nepočítají povinné školní docházky. Je to sice
>>nepravděpodobné ale stát se to může. Tak nevím, pokud
>>jsem Vás pohoršila omlouvám se.
>
>ano, na toto upozorňovala i jednou školitelka na
>školení, že vlastně po zákl. škole by se mělo zaměstnat
>max. na DoPP. Přesně tento Váš příklad byl uvedený. On
>nemá co doložit, protože není student. Tím bude až od
>1.9. Pokud nepracuje, nic se nestane, je pojištěný,
>pokud by celé prázdniny pracoval např. na PP, DoPČ, tak
>byste museli sledovat MVZ ZP.
>Ale do DoPP se vejde, přece nebude pracovat celé
>prázdniny? (byť na hod., které jsou v jeho věku povolené)
Je to stejné i spřechodem ze střední na vysokou školu. Já to řeším tak, že ty poslední prázdniny jim zdrav. pojištění srazím z min. vym. základu a pokud mi donesou potvrzení o studiu v září nebo říjnu tak jim ty peníze vrátím. A pokud platí nějaké daně, tak slevu na studenta za prázdniny dostanou při ročním zúčtování.
Lepší varianta mě v tomto případě nenapadla.
Když po maturitě pracují od 1.7. do 31.8. a měsíčně si nevydělají 8000, tak jim srážíte do minima zdravotní pojištění? Nebo když má smlouvu např. od 1.7. do 25.8. , tak mu spočítáte do minima červenec (a srpen ne, protože to je prázdninový měsíc)?A až přinesou potvrzení o studiu, tak jim to zas vracíte? Tak s takovým komplikováním jsem se ještě nesetkala.
Jinak s tou základní doházkou - mě nenapadlo, že by nešel dál. Myslela jsem, že to ani nejde a že po základní docházce se musí ještě aspoň 2 roky aspoň něčím vyučit.
pokud máte smlouvu od 1.7. do 25.8., tak je to špatně (pokud dál nepokračuje ve studiu), protože už nemá prázdniny, protože celý červenec pracoval a v srpnu již prázdniny nemá
je lepší dát smlouvu až od 2.7. (pokud chcete platit svátky) max. do 30.8., aby nebyl po celé prázdniny zaměstnán (pak je brán jako student - např. po SŠ, u VŠ je to jinak)
Přesně tak, ale u nás mají smlouvy už třeba od března do října a tak mi nic jiného nezbývá, může mi tu přísahat, že ho na vysokou vzali ale když mi pak nedonese potvrzení, protože ho k tomu nic netlačí a třeba se na tu školu nedostene nebo mi lže, jak od něj ty peníze dostanu zpět když už mi třeba v září nepřijde. Neporadil by mi někdo? Taky mi to přijde složitý.
Možná jsem Vás špatně pochopila, ale zajímá mě Vaše věta "pokud máte smlouvu od 1.7. do 25.8., tak je to špatně,pokud dál nepokračuje ve studiu, protože už nemá prázdniny, protože celý červenec pracoval a v srpnu již prázdniny nemá". Copak on nemá 2 měsíce prázdnin? U prázdnin po základní docházce je to jinak než u prázdnin po SŠ?
Totiž u SŚ, pokud dál nebude studovat, je to tak, že když má smlouvu od 1.7 do 25.8., tak v červenci statut studenta nemá (protože byl zaměstnán celý červenec), ale v srpnu statut studenta má (protože smlouva netrvala celý srpen).
(3) Dobu školních prázdnin uvedenou v odstavci 2 písm. c) nelze považovat za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání na střední škole, jestliže
a) dítě vykonávalo po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost podle § 10,
Já to čtu tak, že pokud jeden celý z těch dvou měsíců vykonává výdělečnou činnost tak dobu školních prázdnin nelze považovat za dobu studia.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 6. 2010 9:33
Dobrý den,
prosím syn naší zam. ukončil ZŠ (je mu 16 let) má u nás od 1.7. brigádu, musí doložit potvrzení ze školy?
Děkuji
ST.