Re: Odměna jednatele a rodičovská dovole
Odměna jednateli ve výši 5000 Kč podléhá pouze zdravotnímu pojištění. Pokud pobíráte rodičovský příspěvek (opravdu dostáváte peníze), tak nebudete doplácet do minima, je za Vás plátcem i stát. Pokud pro své s.r.o. podepíšete prohlášení, daň bude celá pokrytá slevou na poplatníka, tj. odvod 0 Kč. Odměna jednatele je daňově uznatelná.
Z dohody o pracovní činnosti by jste musela odvádět i SP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2010 19:16
Dobrý den, mám dotaz, založila jsem si SRO, jsem jediným společníkem i jednatelem, zajímalo by mě, jak si vyplácet nějaké peníze přičemž bych odváděla co nejméně. Co jsem tak našla tak asi nejlepší by bylo si dávat odměnu jednateli, tam se prý neplatí soc. poj. jen zdravotní, někde jsem ale vyčetla, že by se zdr. poj. doplácelo do částky min. mzdy, je to tak i v případě, že jsem na rodičovské dovolené, kde za mě to zdr. poj. platí stát? Odměnu chci 5 000,-. Jak je to pak s daní? Musela bych platit daň, nebo by mi to pokryla sleva na poplatníka? A nebyla by třeba lepší dohoda o pracovní činnosti, než odměna jednatele? A ještě otázka-je odměna jednatele daňově uznatelný náklad? Díky moc za odpovědi.