Re: Předvolání na FÚ prosím o radu
Je to předvolání k ústnímu jednání-předvolává dle §29zák.č.337/1992 Sb.o správě daní a poplatků, ve věci ověření správného a úplného vyměření daně z přijmů FO dle zákona č.586/1992Sb o daních z přímů v souladu s ustanovením §36 odst.1 zákona o správě daní a poplatků za zdaňovací období 2007,2008.
Osobně si myslím, že nemůžete již platně podat dodatečné DP.
Pokud ověřují správnost daně a správce daně uvedl konkretně, v čem spatřuje rozdíl nebo v čem konkretně má pochybnosti, pak to nejde dle mého názoru.
Možná spíše ověřují křížově údaje jiného daňového subjektu.
Děkuji za názor, měla jsem pocit, že, dokud se jedná o předvolání k ústnímu jednání ( je mi zcela jasné, že hned bude zahájena kontrola) tak před zahájením té kontroly mohu podat ještě dodatečné přiznání. Vím, že jiný subjekt nekontrolují.
Také bych řekla, že můžete v této fázi ještě podat dodatečné (myslím, že nelze až po zahájení kontroly a ta ještě zahájená nebyla). Určitě bych to zkusila, úrok Vám sice vznikne tak jako tak, pokud budete zvyšovat daň (což předpokl.budete), ale vyhnete se penále viz §37b ZSDP
Vy byste dala ruku do ohně za to, že předvolání je úkon směřující k přezkoušení správnosti daňové povinnosti? Tím bych si tak jistá nebyla, neboť není jasné co chtějí ověřovat, třeba je to opravdu jen v souvislosti s kontrolou jiného poplatníka...
>
>
>>Zkuste si ten zákon počíst .... třeba § 41 Kde je o
>>dodtečných přiznáních
>
>Vy byste dala ruku do ohně za to, že předvolání je
>úkon směřující k přezkoušení správnosti daňové
>povinnosti? Tím bych si tak jistá nebyla, neboť není jasné co
>chtějí ověřovat, třeba je to opravdu jen v souvislosti s
>kontrolou jiného poplatníka...
Teď si čtu znovu zadání a omlouvám se - v předvolání je uvedeno, že se jedná o úkon směřující k přezkoušení správnosti daňové
>povinnosti, takže se omlouvám, v tomto případě již to zřejmě opravdu nepůjde...
I když jak si tak pročítám § 41 odst.2 ZSDP (dodatečné přiznání není přípustné, byl-li před jeho podáním učiněn správcem daně úkon směřující k přezkoušení správnosti daň.povinnosti), tak si nejsem vůbec jistá... Buď bych se s nima zkusila domluvit, a nebo holt zkuste DoDaP podat (s nějakým starším datem zjištění) a v nejhorším případě by asi v této věci zastavili řízení...
Je to složitější, pokud v předvolání konkretně správce daně neurčí, co přesně se mu nelíbí a proč konkretně chce vysvětlení, pak by to podle rozsudků NSS nebyl úkon směřující ke stanovení daně a pak by bylo možné platně podat dodatečné DP.
Toto již je ale na konkretní konzultaci.
Souhlasím s Vámi Alen - v tomto případě asi není možné jednoznačně odpovědět...
Teď jsem v ASPI našla toto: Podání DODAP není přípustné, byl-li před jeho podáním učiněn správcem daně úkon směřující k přezkoušení správnosti daňové povinnosti (tj. zejména po zahájení daňové kontroly) za období, kterého by se dodatečné přiznání týkalo, a to až do doby ukončení tohoto úkonu. Což je vcelku logické, protože jinak by poplatníci, u nichž správce daně provádí daňovou kontrolu, „dobrovolně“ spěchali podat DODAP, aby snížili hrozící sankce (viz výše) a správci daně by se tak nechtěně dostali do role státem placeného daňového poradce.
Píše se ZEJMÉNA ZAHÁJENÍ DAŇOVÉ KONTROLY, takže opravdu nevím, zda by se za ten úkon jednoznačně dalo považovat už jen to pouhé předvolání...
Takže problém tam je, proto vyzývají.
Pokud podáte v tomto případě dodatečné. připravte se na to, že ho použijí při vyměření nebo i při objasńování.
Jde spíše o to, kolik bude rozdíl v dani a doměření. Pokud se jedná řádově o malé částky, tak bych se s finančním úřadem nepřela. Pokud se ovšem týká a jde o dost peněz, pak bych vám stejně doporučila si na to najít odborníka, který vám pomůže účinně se bránit.
Jde o to, spolupracujeme s maželem výdaje paušálem a pukud v dodat.přiznání uvedu jiné podíly v % dělění manželka-manžel, nevyjde žádná daň.Pokud doměří příjmy FÚ nevím,zda z příjmů odečtou výdaje paušální částkou- živnost řemeslná,pokud ano,tak budu vracet daňový bonus necelých 8000,- .Pokud paušál neuznají bylo by to horší.
Dle mého... jde-li o daňovou kontrolu, je zahájena až ve chvíli, kdy je sepsán protokol o zahájení kontroly.
Pokud předvolali subjekt, dle § 29... tam vzniká úkon dnem doručení výzvy - ale musí přesně specifikovat, proč... a jaké důvody. § 31/9 sem zatím motat nebudu. Nemůžete to celé sem opsat?
Nechci to tu motat, jen ty běhy lhůt a nemožnost podat dodatečné se liší dle textu ve výzvě uvedeném. A odkazů.
>>>
>>>>>
>>>>>Děkuji za názor, měla jsem pocit, že, dokud se jedná
>>>>>o
>>>>>předvolání k ústnímu jednání ( je mi zcela jasné, že
>>>>>hned bude zahájena kontrola) tak před zahájením té
>>>>>kontroly mohu podat ještě dodatečné přiznání. Vím, že
>>>>>jiný
>>>>>subjekt nekontrolují.
>>>>
>>>>Také bych řekla, že můžete v této fázi ještě podat
>>>>dodatečné (myslím, že nelze až po zahájení kontroly a
>>>>ta
>>>>ještě zahájená nebyla). Určitě bych to zkusila, úrok
>>>>Vám sice vznikne tak jako tak, pokud budete zvyšovat
>>>>daň (což předpokl.budete), ale vyhnete se penále viz
>>>>§37b ZSDP
>>>
>>>nic na tom není složitější. i kdyby v předvolání určil přesně co chce, může podat dodatečné přiznání, dokud není zahájena (opravdu fyzicky) kontrola nebo vytýkačka.
>>>I když jak si tak pročítám § 41 odst.2 ZSDP
>>>(dodatečné přiznání není přípustné, byl-li před jeho
>>>podáním
>>>učiněn správcem daně úkon směřující k přezkoušení
>>>správnosti daň.povinnosti), tak si nejsem vůbec
>>>jistá... Buď
>>>bych se s nima zkusila domluvit, a nebo holt zkuste
>>>DoDaP podat (s nějakým starším datem zjištění) a v
>>>nejhorším případě by asi v této věci zastavili
>>>řízení...
>>
>>Přesně tak jsem si to myslela, podat to se starším
>>datem zjištění.
>>Děkuji za názory.
>
>Je to složitější, pokud v předvolání konkretně správce
>daně neurčí, co přesně se mu nelíbí a proč konkretně
>chce vysvětlení, pak by to podle rozsudků NSS nebyl
>úkon směřující ke stanovení daně a pak by bylo možné
>platně podat dodatečné DP.
>Toto již je ale na konkretní konzultaci.
no ale to tady bylo specifikováno názorem zakladatelky, nebo poskytla opravdu opis?? Pokud jsem nečetla vše, omlouvám se, - p.s. zalistovala jsem jen v Kobíkovi a nějakých šanonech, co jsem si našla. Asi by bylo dobré DOSLOVNĚ OPSAT TU VÝZVU....
rozsudky taky ukládám a pak je taky otázkou, zda zakladatelka touží podobně se hájit... a nebo zkusí to dodatečné podat, s tímže to buď projde, nebo neprojde...
Navíc v § 36 se dále odkazuje,že správce daně má stejná oprávnění jako při místním šetření.
a k NSS:
". Od daňového subjektu nemůže být spravedlivě požadováno, aby se sám dovtípil, jaké pochybnosti může správce daně vlastně mít a jak mají být odstraněny"
NSS 8Afs 50/2005- 92
Píši vám přesné znění a děkuji
Finanční úřad Vás předvolává dle § 29 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o správě daní a poplatků), ve věci ověření správného a úplného vyměření daně z příjmů fyzických osob dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů ( dále jen zákon o daních z příjmů) v souladu s ustanovením § 36 odst. l zákona o správě daní a poplatků za zdaňovací období roku 2007, 2008.
-----------
Napadá mě jedna věc. Není to opakovaná výzva k dostavení se?
Nevyzval vás finanční úřad už v této věci jinou výzvou?
Soudím tak z toho, že finanční úřad o problému ví.
Jak se o něm dozvěděl?
Není rozpor mezi údaji, které má v dańovém přiznání "spolupracující osoba" a vy?
Neznám všechny skutečnosti, takže mohu nesprávně posoudit tento problém.
Dle mého názoru vám nic nebrání podat dodatečné přiznání.
Ale jen pokud to není pouze účelové jednání, abyste chránila firmu, pro kterou pracujete.
Pak budete muset svá opravená tvrzení ( přiznání ) prokázat a totéž bude muset udělat DS - firma.
Důkazní povinnost je v tom případě na vás a také na firmě.
Vy prokazujete svá tvrzení,ne správce daně.
Jde o to,že já budu zvyšovat příjmy a nevím jak mám postupovat
jak už jsem psala : spolupracujeme s maželem výdaje paušálem a pukud v dodat.přiznání uvedu jiné podíly v % dělění manželka-manžel, nevyjde žádná daň.Pokud doměří příjmy FÚ nevím,zda z příjmů odečtou výdaje paušální částkou- živnost řemeslná,pokud ano,tak budu vracet daňový bonus necelých 8000,- .Pokud paušál neuznají bylo by to horší.
Pokud můžete poradit, budu mít o jeden problém méně. Moc děkuji.
dodatečné samozřejmě můžete platně podat, jak píši výše. kdyby se náhodou našel správce, který bude tvrdit, že ne, pak mu sdělte, že v době předvolání jste již byli ve lhůtě ( důvody podání jste zjiostili před předvoláním). pokud ho nepodáte, a uplatňovali jste výdaje procentem, i k doměrku z té činnosti vám MUSÍ dát výdaje procentem. na to není potřeba daňový poradce, je to celkem jasné:-)
skutečnosti, takže mohu nesprávně
>>>>>>>posoudit tento problém.
>>>>>>>Dle mého názoru vám nic nebrání podat dodatečné
>>>>>>Jde o to,že já budu zvyšovat příjmy a nevím jak mám
>>>>>>postupovat
>>>>>>jak už jsem psala : spolupracujeme s maželem výdaje
>>>>>>paušálem a pukud v dodat.přiznání uvedu jiné podíly v
>>>>>>%
>>>>>>dělění manželka-manžel, nevyjde žádná daň.Pokud
>>>>>>doměří
>>>>>>příjmy FÚ nevím,zda z příjmů odečtou výdaje paušální
>>>>>>částkou- živnost řemeslná,pokud ano,tak budu vracet
>>>>>>daňový bonus necelých 8000,- .Pokud paušál neuznají
>>>>>>bylo
>>>>>>by to horší.
>>>>>>Pokud můžete poradit, budu mít o jeden problém méně.
>>>>>>Moc děkuji.
>>>>>
>>>>>Na kdy máte to předvolání, na které datum?
>>>>
>>>>předvolání je 21.7.2010
>>>
>>>Můžeme v diskuzi pokračovat později večer?
>>>Pracovní povinnosti :-))
>>O.K. a moc děkuji
>
>
>dodatečné samozřejmě můžete platně podat, jak píši
>výše. kdyby se náhodou našel správce, který bude tvrdit,
>že ne, pak mu sdělte, že v době předvolání jste již
>byli ve lhůtě ( důvody podání jste zjiostili před
>předvoláním). pokud ho nepodáte, a uplatňovali jste výdaje
>procentem, i k doměrku z té činnosti vám MUSÍ dát
>výdaje procentem. na to není potřeba daňový poradce, je to
>celkem jasné:-)
Vám možná ano, ale......
Posuzujete na základě jen části skutečností, může to být úplně jinak. Tazatelka nesdělila všechny podrobnosti, proč chce skutečně podat dodatečné DP. Nevíme, v čem je skutečně rozpor, co finanční úřad doměříl - nedoměřil na druhé straně a jakým způsobem.
Při podání dodatečného DP musí spolupracující osoby unést tvrzení, že se náhle dělí jiným způsobem spolupráce.
---------
Tazatelka doslovně výše napsala: "Jde o to,že já budu zvyšovat příjmy a nevím jak mám postupovat
jak už jsem psala : spolupracujeme s maželem výdaje paušálem a pukud v dodat.přiznání uvedu jiné podíly v % dělění manželka-manžel, nevyjde žádná daň."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 6. 2010 7:59
Dobrý den,přišlo mi předvolání na Finanční úřad k ústnímu jednání a mám s sebou donést doklady za r.2007,2008 pro ověření správného a úplného vyměření daně. Mohu do té doby než se bude konat to ústní jednání podat dodatečné daňové přiznání?.Děkuji za vaši reakci.