Re: poměrná část dovolené
Tak to rozmotáme. 1/12 za celý měsíc by náležela, kdyby měl odpracováno 60 dnů, což neměl. Mohl by mít nárok na dovolenou za odpracované dny, což je 1/12 za 21 odpracovaných dnů. Jestli to byla dovolená, jak nepracoval, tak ta se do odpracovaných dnů počítá. Napsala bych mu 1,5 dne dovolené a 1/2 dne neplacené volno.
Re: poměrná část dovolené
Dovolenou může zaměstnavatel nařídit hned. § 217, odst. 2)
O neplacené volno by musel zaměstnanec sám požádat a vy byste mu musela strhnout ZP za celé dny neplaceného volna.
NÁROK NA DOVOLENOU - nový dotaz
Mohu se přidat ještě s dotazem já?
1.7. u nás nastoupila paní na dobu určitou do 31.7. 2010 (je to záskok po dobu dovolené za vedoucí v prodejně)
Paní má uvedeno v PS 40ti hodinovou prac.dobu týdně, ale přes týden pracuje jen 7,5h denně a zbytek odpracuje v sobotu.
TeĎ v červenci bude mít otevřeno jeden svátek a pět sobot.
Oficiálně je 20 prac.dnů .
Teď nevím, zda ji vznikne nárok na dovolenou za odpracované dny, nebo ne.
Poradíte mi někdo, prosím?
Re: NÁROK NA DOVOLENOU - nový dotaz
Je dvacet pracovních dnů + dva svátky, ať už bude ve svátek doma, protože na ni nepřipadně směna a nebo bude pracovat, splní podmínku 21 dnů a měl by jí vzniknout nárok na 1/12 celoroční výměry. I svátek, za který náleží náhrada mzdy za svátek, se počítá jako doba odpracovaná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 7. 2010 11:00
Dobrý den vážení,
náš zaměstnanec nastoupil do PP 1.6. a skončil 30.6.2010. Z toho dva dny nepracoval. A já teď přemýšlím jak to udělám s dovolenou. V tomto měsíci odpracoval 20 dní, tak mu nenáleží 1/12 dovolené a nebo jeho zaměstnání trvalo celý měsíc a tak mu náleží 1/12 dovolené?! V zákoníku práce je to zamotané. Podle mého, když ukončil pracovní poměr a byl v něm celý měsíc, i když měl dva dny "dovolenou", že je to nepřetržitý PP a náleží mu 1/12.
Jaký je váš názor?
Lenka