Výroba a prodej SW - jak zaúčtovat?

• (neregistrovaný)

4. 7. 2010 0:06

Dobrý den, jsme společnost s.r.o. a hlavní činnost je výroba a distribuce software a hardware.
    Máme 1 zaměstnance, který vytváří software, který budeme prodávat. Jak správně zaúčtovat "výrobu" software? Jedná se mi o to, že do nákladů uplatňuji mzdy tohoto zaměstnance a do výnosů nyní půjdou vydané faktury za prodej SW. Jak správně prokážu, kde jsem SW vzala, když ho prodávám? SW se předává kupujícímu nahraný na řídících destičkách, které mám na skladě - jejich vyskladnění tudíž není problém.
    Děkuji moc za všechny názory Jana.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 7. 2010 13:02

Crt (neregistrovaný)

Re: Výroba a prodej SW - jak zaúčtovat?
      Pokud jde o SW vytvořený vlastní činnsotí a je určen k obchodování, pak musíte sečíst veškeré náklady na vytvoření tohoto SW (včetně mezd a režie spojené s vytvářením tohoto SW) a pokud je cena nad 60000,-, musíte aktivovat do dlouhodbého nehmotného majetku a postupně dle zákona odepisovat...

• 7. 7. 2010 14:44

mikimaus (neregistrovaný)

to nechápu - jak ho mají odepisovat, když ho vzápětí prodají? to je určeno na prodej, tak proč odepisovat?

• 8. 7. 2010 13:35

Crt (neregistrovaný)

§ 6 Dlouhodobý nehmotný majetek
      1) Položka "B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek" obsahuje zejména zřizovací výdaje, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, software,
      b) nehmotnými výsledky výzkumu a vývoje a software takové výsledky a software, které jsou buď vytvořeny vlastní činností k obchodování s nimi a nebo nabyty od jiných osob,
      Dle textu nejde o SW na zakázku (jednu jedinou),ale o SW, který se bude následně prodávat, takže naplňuje definici nehmotného majetku...vytvořen vlastní činností k obchodování (ne k jednorázovému prodeji). Ale pokud se ten SW vyrobí pro jediného zákazníka, tak v tom případě o nehmotný majetek nejde...

• 9. 7. 2010 6:20

mikimaus (neregistrovaný)

díky za vysvětlení, crt. našel jsem si to a docela mě to zarazilo. rád bych to viděl v praxi, tenhle paragraf. hmmm - to se teda dozvídám zajímavé věci:)

• 11. 7. 2010 22:27

JankaS (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji za informace - omlouvám se, že reaguji až nyní, byla jsem na dovolené. Jedná se o SW do výherních hracích automatů (prodáváme více firmám), který prodáváme způsobem, že je 9 her (tzn. 9 x SW pro každou hru), ale prodává se jako 1 komplet pro automat, s tím, že si zákazník určí, které hry v kompletu budou. Na výrobě SW se podílel 1 stálý zaměstnanec a 2 lidi na dohodu o provedení práce. jakým způsobem bych měla SW evidovat a odepisovat - každý zvlášť? Komplet je vytvořen až na konkrétní přání zákazníka. Opravdu je nutné SW odepisovat? Moc děkuji za informace Jana.

• 13. 7. 2010 7:54

Crt (neregistrovaný)

Musíte sečíst veškeré náklady na vývoj toho SW, tzn. mzdu zaměstnance, mzdu těch dvou lidí na DPP, pak veškeré režijní náklady vzniklé při vývoji tohoto konkrétního SW, když to přeženu, tak i papír spotřebovaný při řešení, nebo např. pracovní cesty pokud byly třeba v souvislosti s vývojem SW, atd...a tato cena bude vstupní cenou tohoto SW pro potřeby posouzení, zda jde o dlouhodobý majetek (nad 60000,-), nebo jen drobný majetek (do 60000,-). Pokud půjde o dlouhodobý majetek, zaúčtuje na účet 013 a odepisujete účetně dle předpokládané životnosti daného SW, daňově dle zákona (36 měsíců), pokud bude cena pod 60000,- zaevidujete do drobného majetku, náklady zůstanou v nákladech...to je můj názor...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).