Re: odpočet daně při změně režimu-dovoz
V zákoně se píše, mimo jiné, že máte nárok na odpočet daně u dovozu zboží. Ale dovoz zboží je něco jiného, než pořízení zboží z EU. U dovozu nárok na odpočet daně při registraci máte, ale při pořízení z EU nikoliv - viz. § 73 odst. 6: "Nárok na odpočet daně má plátce při pořízení zboží z jiného členského státu, pokud mu při tomto pořízení vznikla povinnost přiznat daň. Plátce při pořízení zboží z jiného členského státu prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem podle § 35. Nárok na odpočet daně lze uplatnit nejdříve za zdaňovací období, ve kterém plátci vznikla povinnost přiznat daň podle § 25.". Vám ale nevznikla při pořízení povinnost přiznat daň na výstupu.
Jsem z toho už pitomá. Já jsem nakoupila zboží jako neplátce s dph, teď jsem se stala plátcem a chci dodanit zboží na skladu. Já budu teď zboží prodávat a budu opět z tohoto prodeje platit dph. Tak proč bych si je nemohla odečíst dph ze skladových zásob, dph jsem u nich zaplatila.
děkuji
1. DOvoz zboží-ze třetí země
pro uplatnění nároku na odpočet u přijatých zanitelných plnění,u kterých byla vyměřena daň při dovozu, musí mít plátce DD s vyznačným datem propuštění zboží
2. pořízení zboží z jiného členského státu - z EU
nárok na odpočet daně má plátce při pořízení zboží z JČS, pokud mu při tomto pořízení vznikla POVINNOST PŘIZNAT DAŃ,
tedy odvést státu.
vy jste ale na výstupu 20% státu na dph neodvedla.
Ano. Jenom pozor na základ daně. Nelze použít za základ pro výpočet daně pouze částku za zboží, ale pročtěte si pozorně § 38. Základem daně u dovozu je součet:
a) základu pro vyměření cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla,
b) vedlejších výdajů vzniklých do prvního místa určení, v tuzemsku, popřípadě do dalšího místa určení na území Evropského společenství, pokud je toto místo při uskutečnění zdanitelného plnění známo, pokud nejsou zahrnuty do základu daně podle písmena a),
c) příslušné spotřební daně, pokud není stanoveno v § 41 jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2010 6:39
Mám nárok na odpočet daně dph při změně režimu při dovozu zboží z eu, nákup od plátců.
V zákoně o dph se píše, že to má být stejné jako u nákupu od plátců u nás, je to tak?