Nemocenská v 2009

• (neregistrovaný)

9. 7. 2010 8:36

Prosím o radu. Byla jsem na kontrole na OSSZ a nemohly jsme se domluvit, jak se vyplácela nemocenská v třísměnném provozu. Jde mi o prvních 14 dní neschopnosti, respektive o první tři dny neschopnosti. Zaměstnanaci pracují na směny. Neměly se proplácet první tři kalendářní dny, nebo první tři dny, na které připadla směna?
    Díky Jitka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2010 9:19

Líba (neregistrovaný)

Re: nemocenská v 2009
      Kalendářní dny to nebyly nikdy. Původně to byly 3 neplacené směny a od 9.října 2009, kdy nabyl účinnosti zákon 326/2009 to je maximálně 24 hodin.

• 9. 7. 2010 9:28

Jitka1 (neregistrovaný)

Děkuji, je to k nevíře, ale paní na OSSZ mi opravila všechny neschopenky s tím, že se neproplácí první tři kalendářní dny, nikoliv naplánované směny. Všichni jsme omylní škoda, že jsem si víc nestála na svém. Teď to budou jen další komplikace. Díky

• 9. 7. 2010 9:38

Líba (neregistrovaný)

Je to § 192 ZP:
      "přísluší tato náhrada mzdy nebo platu za dny, které jsou pro zaměstnance pracovními dny, .... náhrada mzdy nebo platu nepřísluší za první 3 takovéto dny dočasné pracovní neschopnosti."

• 9. 7. 2010 10:26

dn (neregistrovaný)

Já vždy požaduji v takovýchto případech, aby mi "kontrolní orgán" citoval příslušný zákon a §, podle kterého to on tvrdí, že to tak je. Pokud jsem si jistá, že to mám správně a oni nedoloží, klidně si nechám zavolat i jejich nadřízené. Omylní jsme, ale tohle je trochu moc ... to totiž není omyl, nýbrž totální neznalost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).