Re: půjčka společníka
Ta situace,co popisujete, vůbec není dobrá.
Není možné míchat platby dvou firem. Nicméně pokud to chcete ošetřit půjčkami, je to možné.
Z pokladny jedné firmy půjčíte druhé firmě a z té druhé firmy teprve zaplatíte dlužnou fakturu, závazek.
V daném případě se jedná o půjčky mezi tzv. spojenými osobami.
Úrok ve výši obvyklé a navíc platí pro daňovou uznatelnost úroků v nákladech ustanovení §25/1w ZDP.
Re: půjčka společníka
DĚKUJI ,
a jde to tedy nějak jinak řešit, když mi toto šéf občas udělá? Když mi třeba zaplatí fakturu z jedné firmy firmou druhou a nezapomene nadepsat do hlavičky faktury firmu první, tak to jen přefakturuji, bez úroku. V hotovosti to opravdu bez úroku nějak nejde?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2010 10:24
dobrý den, považuje se za půjčku společníka i půjčka jednatele, který je jednatelem ve dvou firmách:
př.: jednatel zaplatí fakturu za svou druhou firmu v hotovosti z pokladny první firmy, z druhé firmy si peníze po půl roce veme zpět v hotovosti do firmy první.
Zajímá mě hlavně, zda tam tedy nemusí být úrok ? děkuji