Dodanění 10 let zpět - pokračování

• (neregistrovaný)

11. 7. 2010 16:22

Dobrý den,

před několika dny jsem zde vznesla dotaz:
    Dobrý den,
    kamarádčin manžel mne požádal o rekonstrukci účetnictví za rok 07, 08, 09 (nepodával přiznání od roku 1999, důvody mi vysvětloval, nebudu se k tomu vyjadřovat, vím, že měl vážné finanční potíže, ale tímhle si to ještě více zkomplikoval),

udělala jsem daňová přiznáni za tyto 3 roky, ale dotyčného zkontaktoval FÚ s tím, že pravděpodobně bude muset dodanit vše za roky, kdy nepodával DP. Problém je v tom, že účtenky za tyto roky již vyhodil, protože mu na úřadě sdělili, že na něho nemůžou, že můžou kontrolovat pouze 3+0 (tj. výše uvedené roky),

co teď? Vím, že můj problém to není, ale na druhou stranu bych alespoň nějak chtěla pomoci, protože vím, že toto by kamarádčina manžela (a samozřejmě kamarádku + jejich dceru) existenčně zničilo, už teď každý měsíc bojují, jak můžou.

Poradíte mi, prosím, jak se v takové situaci dá postupovat? Lze se někde odvolat?

Moc všem děkuju za příspěvky, Lenka

Požádala jsem kamarádčina manžela, aby se podíval po písemnostech z FÚ, a sdělil mi, poslední výzva k podání DP je z roku 2004 (ostatní jsou k podání DP z nemovitosti).

V případě, že tedy FÚ vyzval k podání přiznání naposledy v r. 2004, může doměřit daň 10 lez zpětně? Hrajou roli i výzvy týkající se Daně z nemovitosti?

Mockrát děkuju

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 7. 2010 21:06

HP (neregistrovaný)

Re: Dodanění 10 let zpět - pokračování
      Platí, že daň lze vyměřit nebo doměřit 3 roky zpětně. Pokud tedy nebyl učiněn nějaký úkon ze strany FÚ, který by tuto lhůtu prodloužil. Záleží také, zda si onen pán přebíral veškerou poštu, která mu z FÚ došla. Jestli mu náhodou nějaký "úkon prodlužující lhůtu" nezůstal ležet na poště! Na jeho místě bych zašla na FÚ, požádala o nahlédnutí do spisu a zjistila si co za konkrétní roky bylo ze strany FÚ činěno. Je možné, že za některé roky může být daň doměřena i teď. Výzvy týkající se daně z nemovitostí roli nehrajou. Proti vyměření daně po 3 leté lhůtě se samozřejmě lze odvolat, ale pochybuju, že by FÚ doměřoval, kdyby tato lhůta nebyla něčím prolomena. Ono je vždy lepší to přiznání podat a poté se domluvit např. na splátkovém kalendáři než dělat mrtvého brouka a čekat, že to nějak dopadne.

• 12. 7. 2010 8:48

alen1 (neregistrovaný)

Re: Dodanění 10 let zpět - pokračování
      Souhlasím s HP, nejdůležitější je teď nahlédnout do spisu a sledovat zejména přesně na den v časovém sledu:
      1. za každý rok, zda je jakákoliv výzva, kdy přesně byla doručena.
      Finanční úřad má ve spise doručenku i s poznámkou, pokud si adresát nevyzvedl, poznamenat si všechna data, popř. požádat o fotokopii. zejména u výzev je důležité přesně vědět čeho se týkala
      2. nahlédnutí do tzv. neveřejné části spisu - finanční úřad je povinen poskytnout alespoň seznam ze složky, mimo stanovené případy
      3. zjistit, zda za některý rok nebyla doměřena daň podle pomůcek
      4. v každém případě bych doporučila odborníka, pokud by se jednalo o větší částky ke zdanění za předcházející roky.
      5. počítejte s tím, že některé věci, složky, může mít finanční úřad v archivu a nemusí vám to zpřístupnit hned.
      6. plná moc k nahlédnutí do spisu jinou osobou než DS

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).