Re: Za 12000 pojistného 170000 materske?
Protože se bere odvod pojištění pro výpočet mateřských dávek z předešlých 12 měsíců, tak jsou pochopitelně zahrnuty i ty vyšší platby. Ale to se týká i zaměstnanců - pokud by brala jako zaměstnanec málo a pak dostala řekněme ve 2 měísích mnoho, také se to odrazí na výši mateřské. Otázkou je, zda se fakt ta zvýšená platba pojistného natolik vyplatí - nepřepočítávala jsem to.
Ale Vaše manželka nebude mít mateřskou žádnou, ani kdyby začala teď platit, protože nesplňuje podmínku být nemocensky pojištěna alespoň 270 kal. dnů před "nástupem na MD".
Re: Za 12000 pojistného 170000 materske?
Píšete, že si vaše manželka neplatí nemocenské pojištění a už je těhotná, takže jí nestačí doplatit. Píše se to i ve vámi uváděném článku:
"Pro nárok na mateřskou je třeba splnit i další podmínky. V posledním roce před nástupem na mateřskou odvádět nemocenské pojistné aspoň 180 kalendářních dní a za poslední dva roky dohromady 270 dní. Stačí přitom platit nejnižší možnou dávku pojistného, která aktuálně činní 56 korun měsíčně. Zbytek pak doplatit podle návodu."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2010 10:59
Docetl jsem se ( http://ekonomika.idnes.cz/za-12-tisic-pojistneho-170-tisic-materske-ministerstvo-to-chce-zarazit-1id-/ekonomika.asp?c=A100615_194020_ekonomika_vel ) ze pry podnikatelkam staci aby si doplatily nemocenske a dostanou nejvyssi materskou. Jestli tomu dobre rozumim, tak moje manzelka ktera je OSVC a nemocenske neplati a momentalne je tehotna, muze udelat to, ze doplati nemocenske a dostane nejvyssi materskou? Kolik toho nemocenskeho musi zaplatit? Tak aby to bylo rok pred porodem? Do kdy to musi stihnout? Nebo je to jen nejaka novinarska, prazdinova, prekroucenost? Dekuji za odpoved, Karel