Hlavní navigace

Rozdělení HV

  • (neregistrovaný)

    13. 7. 2010 12:02

    Firma s.r.o. mela po konci roku 2009 zisk pres 2 mil. Nema penize na to,aby si tento zisk vyplatila,tak co s tim? Zauctovat na nerozdeleny zisk min.obdobi a az budou mit penize tak si to vyplatit?Nebo se z toho zisku musi dat neco na rezervni fond,atd..
    Dekuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 7. 2010 13:17

      jana h (neregistrovaný)

      Re: Rozdělení HV
      Valná hromada může rozhodnout o rozdělení zisku a zaúčtujete na závazky ke společníkům 364 a vyplatíte až budou peníze. (nezapomente ale v termínu odvést daň) Nebo tak jak říkáte, pak ale by asi měli být 2 valné hromady, jedna rozhodne o převedení zisku na účet nerozděleného zisku a druhá rozhodne o vyplacení společníkům. Jestli nemáte naplněný RF samozřejmě musíte odvést i do něj dle § 124 obchod.zákoníku

    • 13. 7. 2010 13:37

      jakr (neregistrovaný)

      Re: Rozdělení HV
      Takze kdyz bych to zauctovala ted na nerozdeleny zisk tak zauctuji na 4.. a nic vic s tim delat nebudu a az by si to vyplatili,bud tento rok a nebo pristi (pokud to jde) tak pak teprve se odvede dan,nebo jak je to s tou dani,do kdy se musi odvest?

    • 14. 7. 2010 8:14

      Vlad

      Re: Rozdělení HV. Ale ...
      Podle rozsudku Nejvyššího soudu č. 29 Cdo 4284/2007 z 30. září 2009 lze zisk rozdělovat pouze na valné hromadě, která schvaluje účetní závěrku. Jde o to, že soud se domnívá, že účetní závěrka starší než 6 měsíců neposkytuje dostatečně aktuální obraz účetnictví a tedy i podklady pro rozdělení zisku. Soud řešil sice případ akciové společnosti a to ještě za specifických okolností, ale v současné době se v zákulisí řeší problém, zda tento rozsudek lze použít plošně i na s.r.o. a názory jsou vyrovnané. Osobně si sice myslím, že tento rozsudek nemá oporu v Obchodním zákoníku, který definuje podminky, za kterých lze rozdělit zisk, ale ...

    • 13. 7. 2010 22:22

      v.e.n.d.y.

      Re: Rozdělení HV
      Jen dodávám, že bez zápisu z valné hromady Vy, jako účetní, nemůžete o zisklu účtovat, protože nejste oprávněná rozhodovat o jeho použití. Neriskujte zbytečně...(z praxe si účetní často musí zápis vytvořit a nechat podepsat společníky, nikdo jiný to většinou neudělá..)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).