Stravenky ve svátek a NV

• (neregistrovaný)

13. 7. 2010 14:04

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pomoc:

1) zaměstnanec jel během státních svátků (5.-6.7.2010) na služební cestu v ČR.
    Vyúčtoval cestovní příkaz a nárokuje stravné dle počtu hodin na služební cestě. To by bylo v pořádku.
    Ale nárokuje také náhradní volno za tyto dny. Je to možné ze strany zaměstnance ? Přece se to bere, jako by byl zaměstnanec na služební cestě, za kterou dostane klasicky mzdu, jako kdyby byl v práci.
    Jestliže by si vzal za práci ve svátky další 2 dny NV, má nárok ještě na 2 stravenky ?
    V kterém zákoně bych to případně našla ?

2) dále mě zajímá, pokud zaměstnanec oznámil, že na služební cestě obdržel jídlo, které mělo formu snídaně, oběda či večeře – v mém případě by se mu mělo krátit až o 25%, je někde dáno, jestli mu to musím zkrátit o 25% nebo třeba jen o 10% ?
    Také jsem se dočetla, že tuto skutečnost(krácení stravného) musím oznámit zaměstnanci již před zahájením sl. cesty. Jak to ale zjistím, když zaměstnanec mi řekne až po skončení sl. cesty zda měl jídlo či ne ?!

3) zaměstnanec byl během státního svátku v práci, odpracoval minimálně 3h, má nárok na stravenku ? (Normálně zaměstnavatel zajišťuje stravování v této společnosti, ale ve státní svátek tomu tak nebylo). Pokud si tedy pak místo státního svátku vezme náhradní volno. V kterém zákoně bych to případně našla ?

Bohužel v kolektivní smlouvě, ani ve vnitřních směrnicích tyto věci nemáme napsané, tak mě zajímá, jak postupovat.
    Předem děkuji za radu, Eliška

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).