Hlavní navigace

Zaměstnavatek mě nechce prospustit na do

  • (neregistrovaný)

    14. 7. 2010 13:18

    Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu.Přítel si našel novou práci,ale stávající zaměstnavatel ho nechce propustit na dohodu.Byl nyní dlouhodobě v pracovní neschopnosti a práci kterou vykonával není ze zdravotní důvodů(má v lékařské zprávě) vyhovující. Může nyní nastoupit do jiného zaměstnání když ale nemá ukončen stávající pr.poměr?Může být z toho nějaký problém když nenastoupí do stávající práce?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 7. 2010 14:00

      all (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      A má rozhodnutí lékaře závodní preventivní péče, že uvedenou práci nesmí vykonávat ? Pokud ano, zaměstnavatel by ho měl převést na jinou vhodnou práci. S dohodou nemusí souhlasit, potom musí dát přítel výpověď a prac. poměr skončí po uplynutí výpovědní doby. Jestliže jen tak přestane chodit do zaměstnání, zaměstnavatel mu bude psát áčka a vyčíslí škodu, kterou mu nechozením do práce způsobil.

    • 14. 7. 2010 14:44

      pája

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      mohl by zkusit požádat zařízení záv.prev.péče o POSUDEK, že nemůže vykonávat ...dle § 56 a) dosavadní práci, předloží ho zaměstnavateli a ten by ho měl převést na jinou práci do 15ti dnů, pokud ji nebude mít pro něho, tak může okam.zrušit PP a ještě obdrží odstupné.

    • 14. 7. 2010 19:05

      yx (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Jo ? Když to není z důvodu nemoci z povolání nebo pracovního úrazu, tak proč by mu měl zaměstnavatel platit odstupné ? Nesmí ho nechat vykonávat práci, ale pokud jinou vhodnou nemá, tak je to snad problém zaměstnance, který pozbyl schopnost práci vykonávat a měl by pracovní poměr ukončit zaměstnanec nebo naopak mu dá výpověď zaměstnavatel podle § 52 e) . Nebo se pletu ? Přece zaměstnavatel nemusí mít vždy vhodnou práci a nemůže nést následky toho, že zaměstnanec pozbyl schopnost konat práci dle pracovní smlouvy ?

    • 14. 7. 2010 20:55

      Karl_von (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Našel jsem tohle:
      Dá-li zaměstnavatel zaměstnanci v souvislosti se ztrátou zdravotní způsobilosti výpověď, je podstatné, z jaké příčiny ke ztrátě zdravotní způsobilosti zaměstnance došlo. Pokud by bylo prokázáno, že zaměstnanec nesmí konat svou dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo ohrožení touto nemocí, rozváže s ním zaměstnavatel pracovní poměr výpovědí danou na základě výpovědního důvodu uvedeného v § 52 písm. d) zákoníku práce. Při použití tohoto výpovědního důvodu vznikne zaměstnanci právo na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

      Pokud by nicméně ztráta zdravotní způsobilosti zaměstnance nebyla zapříčiněna pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, může zaměstnavatel přistoupit k výpovědi na základě důvodu uvedeného v § 52 písm. e) zákoníku práce. V souvislosti s uvedenou výpovědí pak zaměstnanci právo na odstupné nevznikne.

    • 14. 7. 2010 21:01

      yx (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Děkuji, tohle přesně jsem měla na mysli. Žádné vyskakování, ale chtěla jsem upřesnit ten nárok na to odstupné. Asi jsem to napsala nějak nesrozumitelně, ale stále a teď si myslím, že mi to pan Karl potvrdil, že v tomto případě, kdy nejde o pracovní úraz ani nemoc z povolání a zaměstnavatel by neměl jinou vhodnou práci, nelze PP zrušit okamžitě a ještě s nárokem na odstupné.
      Pokud si to vykládám špatně, prosím, vysvětlete mi to podrobněji. Děkuji.

    • 14. 7. 2010 21:26

      xJ (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Jenže ta odpověď je pro případ, kdy dá výpověď zaměstnavatel zaměstnanci a to tady není. Tam by nárok na odstupné nebyl. Tady jse o případ opačný. Pája píše o tom, že by zaměstnavatel nepřevedl do 15-ti dnů zaměstnance na jinou práci a tam může zrušit PP zaměstnanec s nárokem na odstupné.

    • 14. 7. 2010 21:39

      yx (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      A když tu práci zaměstnavatel nemá ? To přece není normální, aby zaměstnavatel , jestliže nepřevede zaměstnance na jinou práci, protože ji nemá, platil zaměstnanci odstupné, protože zaměstnanec nemůže konat práci podle pracovní smlouvy. To odstupné se podle mne týká případu, kdy zaměstnanec by nemohl konat práci podle posudku lékaře závodní preventivní péče z důvodu nemoci z povolání nebo pracovního úrazu a V TOMTO případě ho zaměstnavatel nepřevedl na jinou práci do 15 dnů. Tam ano, podle i podle mne může zaměstnanec zrušit PP okamžitě s nárokem na odstupné. Ale ne v případě, že neschopnost konat práci je z důvodu na straně zaměstnance. Nebo se pořád pletu ?

    • 14. 7. 2010 22:27

      xJ (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Ale když by tenhle zaměstnavatel chtěl, tak taky může zaměstnanci na základě případného posudku, dát zaměstnanci výpověď podle § 52 odst.e) bez nároku na odstupné. Jenže jak jsem pochopila z dotazu, tak zaměstnavatel dát výpověď nechce a nechce přistoupit ani na dohodu a jinou práci také nenabídl. Pája jenom poradil, jak udělat to, aby mohl skončit hned, pokud bude mít v ruce posudek lékaře závodní péče. Když by byl zaměstnavatel chytrý, tak dá výpověď on a nebo přistoupí na dohodu a nebude se vzpouzet. Já bych tedy raději na dohodu rychle přistoupila, než abych řešila náhradní práci a nebo právě možnost zrušení ze strany zaměstnance a ještě platila případně odstupné.

    • 15. 7. 2010 7:25

      Kara (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Taky se mně původně zdálo, že Pájova odpověď znamená, že když není jiná vhodná práce, náleží odstupné,což není dobře, ale Pája to určitě myslel jinak a správně a já jsem si jeho odpověď jen špatně vyložila.
      Pokud zaměstnanec přinese posudek od záv. lékaře, že tu práci nesmí konat, jinak by došlo k vážnému poškození zdraví, tak je zaměstnavatel povinen ho do 15 dnů převést na jinou vhodnou práci. Pokud ji ovšem nemá, tak ho pochopitelně nemá kam převést a může mu dát výpověď. Ale ve výpovědní době nesmí dopustit, aby zaměstnanec tu nevhodnou práci dělal, takže mu musí platit náhradu. Po uplynutí výp. doby prac. poměr skončí, odstupné nenáleží. Pokud by ho do 15 dnů nepřevedl na jinou vhodnou práci a ani mu neplatil náhradu (pokud vhodnou prácii nemá) a nechal ho pracovat na původní práci, tak může zaměstnanec zrušit okamžitě prac. poměr s nárokem na odstupné.

    • 15. 7. 2010 9:18

      pája

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Nestačím žasnout, proč stále motáte dohromady ok.zrušení zaměstnancem a výpově´d zaměstnavatelem? Já radil zaměstnanci, jak zam-tele předběhnout, tam je to jasné. POkud zam-tel bude konat rychleji, získá posudek a dá výpově´d, tak samozřejmě bez odstupného, co je na tom tak složitýho?

    • 15. 7. 2010 9:56

      Kara (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Nerozčilujte se, ale z Vaší odpovědi fakt nebylo jasné, jak to myslíte. Napsal jste "... předloží ho zaměstnavateli(posudek) a ten by ho měl převést na jinou práci do 15ti dnů, pokud ji nebude mít pro něho, tak může okam.zrušit PP a ještě obdrží odstupné". Což se dá chápat jako že když zaměstnanec přinese posudek a když zaměstnavatel pro něj nebude mít pro něj jinou vhodnou práci, tak že zaměstnanec může okamžitě zrušit PP a má nárok na odstupné. A na to jsme reagovali, protože když zaměstnavatel nebude mít k dispozici jinou vhodnou práci, neznamená to, že zaměstnanec může tím pádem poměr zrušit s nárokem na odstupné. Zaměstnanec může poměr zrušit s nárokem na odstupné v případě, že není do 15 dnů převeden a ne když ta jiná práce prostě není k dispozici. Už si rozumíme?

    • 15. 7. 2010 10:33

      pája

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      no jo jistě, každý to asi chápe po svém, lhůta 15 dnů tam byla, tak snad už je to jasný. Přesto odpovědi o výpovědi zaměstnavatelem byly mimo, protože o postupu zaměstnavatele proti zaměstnanci nebyla v dotazu řeč.

    • 15. 7. 2010 13:16

      all (neregistrovaný)

      Re: zaměstnavatek mě nechce prospustit n
      Tak ono to ani nebyly odpovědi, spíš si všichni chtěli ujasnit všechny možnosti, i ze strany zaměstnance i zaměstnavatele. Teď už tomu určitě rozumíme všichni.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).