Re: mateřská po studiu
Mateřská dovolená je volno, které poskytuje ze zákona zaměstnavatel. Vy žádného zaměstnavatele pravděpodobně nemáte, tak že nemáte ani nárok na mateřskou dovolenou a s největší pravděpodobností nebudete mít ani nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože nesplňujete podmínky pro její poskytování. O tuto dávku by mohl event. požádat manžel, či otec dítěte, pokud by on splňoval nárok. Jinak by jste od porodu pobírala rovnou rodičovský příspěvek. Zároveň podle výše příjmů by jste mohla mít nárok dávky státní sociální podpory, na to se informujte na úřadu práce-kontaktním místě.
já jsem sama,bez manžela.od přítele jsem byla nucená odejít kvůli domacímu násilí.může na mateřskou dovolenou příp. nastoupit někdo jiný z rodiny,např. babička dítěte?
rodičovský příspěvek je 7600,- Kč měsíčně, to je někdy víc, než mateřská. Pokud bude soudem dítě svěřeno do péče babičky, pak může babička nastoupit na mateřskou (jedna naše zaměstnankyně to tak udělala, potom, když nastupovala do práce, svěřil soud zase dítě do péče jí)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 7. 2010 17:12
mám nárok na nějaké peníze když jsem otěhotněla ještě před maturitou?jsem v 8 měsíci těhotenství a měla bych nastoupit na mateřskou dovolenou.mám na něco nárok,alespoň na nějaké živ. minimum,nebo hradí mateřskou škola?