Re: Předčasné ukončení MD
Přiznám se, že mně to teď taky nějak nemyslí. MD je nejméně 14 týdnů. To by znamenalo, že 14 týdnů platí pro všechny. A § 198:
(4) Jestliže dítě zemře v době, kdy je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo zaměstnanec na rodičovské dovolené, poskytuje se mateřská nebo rodičovská dovolená ještě po dobu 2 týdnů ode dne úmrtí dítěte, nejdéle do dne, kdy by dítě dosáhlo věku 1 roku.
Ale co se stane, když prostě na mateřské nebude, prostě porodí a půjde do práce? (ať už dítě zemřelo nebo ne).
přiznám se, že s tímto případem jsem se v praxi nesetkala
domnívám se, že pokud matce dítě zemře, že je v takovém stavu, že asi vyhledá lékařkou pomoc (psychiatra, psychologa apod.) a že by šla ihned do práce? Tomu se mi nechce věřit. Pokud přesto by takový případ nastal, že by tato žena nastoupila zpět, tak by se muselo nahlásit na OSSZ a oni by přestali PPM vyplácet. Možná by trvali na tom, že zam-tel nesmí takovouto zam-kyni zaměstnat dřív, než je dané Zák. práce. (ale to je jenom má domněnka).
>>>>>>>>Zaměstnankyne předčasně porodila, dítě bohužel
>>>>>>>>zemřelo. Nárok na MD má 14 týdnů. Může se vrátit do
>>>>>>>>práce
>>>>>>>>dřív?
>>>>>>>
>>>>>>>§ 195
>>>>>>>5) Mateřská dovolená v souvislosti s porodem nesmí
>>>>>>>být
>>>>>>>nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě
>>>>>>>skončit ani být přerušena (§ 198 odst. 2) před
>>>>>>>uplynutím
>>>>>>>6 týdnů ode dne porodu.
>>>>>>>
>>Přiznám se, že mně to teď taky nějak nemyslí. MD je
>>nejméně 14 týdnů. To by znamenalo, že 14 týdnů platí
>>pro
>>všechny. A § 198:
>>(4) Jestliže dítě zemře v době, kdy je zaměstnankyně
>>na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo zaměstnanec
>>na rodičovské dovolené, poskytuje se mateřská nebo
>>rodičovská dovolená ještě po dobu 2 týdnů ode dne
>>úmrtí
>>dítěte, nejdéle do dne, kdy by dítě dosáhlo věku 1
>>roku.
>>Ale co se stane, když prostě na mateřské nebude,
>>prostě porodí a půjde do práce? (ať už dítě zemřelo
>>nebo
>>ne).
>
>přiznám se, že s tímto případem jsem se v praxi
>nesetkala
>domnívám se, že pokud matce dítě zemře, že je v
>takovém stavu, že asi vyhledá lékařkou pomoc (psychiatra,
>psychologa apod.) a že by šla ihned do práce? Tomu se mi
>nechce věřit. Pokud přesto by takový případ nastal, že
>by tato žena nastoupila zpět, tak by se muselo
>nahlásit na OSSZ a oni by přestali PPM vyplácet. Možná by
>trvali na tom, že zam-tel nesmí takovouto zam-kyni
>zaměstnat dřív, než je dané Zák. práce. (ale to je jenom má
>domněnka).
V našem případě - dítě se narodilo předčasně s hodně nízkou porodní hmotností - se to dalo předpokládat. Matka se v současné době v nemocnici s jinýmy problémy. Spíš mi šlo o to, až se zotaví a bude se zajímat o předčasný nástup do práce, jestli si může MD zkrátit o 4 týdny (na 10 týdnů). Děkuji všem za názory.
Já osobně bych takovou zaměstnankyni ihned odeslala k lékaři závodní preventivní péče, aby vydal posudek, zda může konat práci, protože jinak je zaměstnavatel zodpovědný za to, že nepřipustí aby konala práce , které neodpovídají zdravotní způsobilosti. § 103 zákoníku práce.
Myslím si, že je na ženě samotné, zda bude čerpat mateřskou dovolenou celou, která jí podle zákona náleží a nebo nebude a nastoupí dříve do zaměstnání. Nikdo ji nemůže nutit být doma, když nechce . Zaměstnance, který se nechá uschopnit od lékaře dříve, než by ukončil on, také posíláte k lékaři pro posudek? Porod není nemoc a žena jistě ví, co je pro ni lepší. Třeba jí doba strávená mezi lidmi prospěje víc, než být doma a přemýšlet o tom, co se stalo.
Tomu se
>>>>mi
>>>>nechce věřit. Pokud přesto by takový případ nastal,
>>>>že
>>>>by tato žena nastoupila zpět, tak by se muselo
>>>>nahlásit na OSSZ a oni by přestali PPM vyplácet.
>>>>Možná
>>>>by
>>>>trvali na tom, že zam-tel nesmí takovouto zam-kyni
>>>>zaměstnat dřív, než je dané Zák. práce. (ale to je
>>>>jenom má
>>>>domněnka).
>>>
>>>Já osobně bych takovou zaměstnankyni ihned odeslala k
>>>lékaři závodní preventivní péče, aby vydal posudek,
>>>zda může konat práci, protože jinak je zaměstnavatel
>>>zodpovědný za to, že nepřipustí aby konala práce ,
>>>které
>>>neodpovídají zdravotní způsobilosti. § 103 zákoníku
>>>práce.
>>
>>Myslím si, že je na ženě samotné, zda bude čerpat
>>mateřskou dovolenou celou, která jí podle zákona
>>náleží a
>>nebo nebude a nastoupí dříve do zaměstnání. Nikdo ji
>>nemůže nutit být doma, když nechce . Zaměstnance,
>>který
>>se nechá uschopnit od lékaře dříve, než by ukončil
>>on,
>>také posíláte k lékaři pro posudek? Porod není nemoc
>>a
>>žena jistě ví, co je pro ni lepší. Třeba jí doba
>>strávená mezi lidmi prospěje víc, než být doma a
>>přemýšlet
>>o tom, co se stalo.
>
>ano, pobyt mezi lidmi jí může prospět, ale pokud dělá
>např. práci, která je psychicky náročná, potom její
>působnost v práci za této situace může nadělat více
>škody jak užitku (a to si zam-tel vzít na "triko" nemůže)
Tak taková péče o zaměstnance je víc než nadstandartní. Takový zaměstnavatel si potom asi nechá ráno nastoupit zaměstnance a překontroluje jejich fyzickou i psychickou kondici a kdo se mu nezdá dost v pohodě (je nastydlý, má nějaké problémy a pod.) je pravděpodobně nezpůsobilý vykonávat svoji práci a je odeslán k lékaři, aby posoudil jeho schopnost vykonávat práci, aby neudělal víc škody než užitku. Opravdu takto postupujete, že posuzujete a kontrolujete zdravotní stav zaměstnanců?
to jistě nikdo nedělá, ale v této situaci zam-tel ví, že měla být na PPM, tak asi něco není v pořádku, že se vrací před jeho ukončením
takže je jistě na zam-teli, pokud ji pošle k závodnímu lékaři, když ona celý den v práci probrečí a práce je třeba k ničemu, zda může nebo nemůže vykonávat práci - to přece také není nic proti zákonu
tak to by jistě také bylo řešení
stejně se mi nezdá, že by žena chtěla v tomto příp. nastoupit, zvlášť, když jste nyní uvedla, že dítě se narodilo a je s nízkou porodní váhou v nemocnici - že by se o něho nechtěla starat nebo jeho péči přenechala někomu z rodiny? Vždyť nyní může být matka i s dítětem v nemocnici, pokud to dítě musí být hospitalizované. No nevím, nějak se mi to nezdá, ale je to na rozhodnutí dotyčné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 7. 2010 15:46
Zaměstnankyne předčasně porodila, dítě bohužel zemřelo. Nárok na MD má 14 týdnů. Může se vrátit do práce dřív?