Re: dohoda o provedení práce při PPM
Ne, při podepsaném prohlášení není daň srážková, ale zálohová, stejně jako máte nyní zdaněnu mzdu. Jenom z DPP se neplatí sociální ani zdravotní pojištění, tak že do výše odměny 13.800,- Kč/měsíc nebude platit žádnou daň.
xJ Vám napsala, jak se daň počítá. Daň je vždy 15% z daňového základu. U mzdy jste měla daňový základ vypočítaný tak, že se vzdala hrubá mzda a k ní se připočetly odvody pojistného, které odvádí zaměstnavatel (tj. +34%). U DOPP bude daňový základ samotná hrubá odměna, protože z DOPP se pojistné neodvádí. Vypočítá se daň a odečte se sleva na poplatníka, kterou budete mít na základě prohlášení, které už máte u tohoto zaměstnavatele podepsané. Po skončení roku do 15.2. požádejte o roční zúčtování daní a nějaké daně Vám ještě budou jistě vráceny.
Jinak, z vašeho dotazu mi připadá, že budete do porodu dál dělat svoji práci, ale aby jste nepřišla o PPM, tak je napsaná DPP na jinou práci. Vím o případu, kdy to takto udělali a to dotyčná dál figurovala na původním pracovišti v dokladech, podepisovala vše jako dosud a pod. a byl z toho malér, protože se jednalo o obcházení zákona, tak pozor na to.
Ano, je to tak jak píšete, budu sice na stejné pozici, ale budu zaučovat novou kolegyni. Děkuji za upozornění, dám si pozor abych nefigurovala v nově uzavíraných smlouvách a asi nebudu ani používat elektronický podpis. Díky za varování. L.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2010 8:05
Zdravím, na konci července nastupuji na PPM - 8 týdnů před plánovaným porodem. Se zaměstnavatelem jsem se domluvila, že do konce srpna budu pracovat u stejné firmy - jiná pracovní pozice - na dohodě o provedení práce. Nevím jestli mám podepsat prohlášení poplatníka, nebo jestli vůbec mohu a z toho pro mě plyne? Co je pro mě výhodnější? Děkuji moc za radu. L.