Re: pronájem bytu
Ve smlouvě by tyto částky měly být uvedené zvlášť a pak přiznáváte jen peníze za nájem. Po skončení roku vyplníte přiznání, do § 9 uvedete součet přijatých Kč za nájem (tzn. peníze, které jste přijal v tom konkrétním roce), uplatníte výdaje (myslím že 30%). Zbytek spadne do daňového základu k ostatním Vašim příjmům (třeba ze zaměstnání). Vypočítáte daň, uplatníte slevy a zbytek daně odvádítě FÚ.
Nedávno jsem to řešila a bylo mi to vysvětleno takto: Záleží prý na nájemní smlouvě - pokud peníze i zálohy přijdou rovnou Vám a Vy pak hradíte zálohy sama, pak do příjmů musíte uvést celou částku (8000/měsíc) a zálohy si dáte do výdajů, pokud však vy dostanete 4000 Kč a 4000 kč sám nájemník posílá na zálohy (takových případů ale asi nebude mnoho), pak uvedete jenom tu poměrnou část, kterou obdržíte za pronájem. Pokud tedy máte ve smlouvě částku 8000/měsíc vč.energií, pak byste do příjmů uvedla celých 8000 Kč...
Tak já jsem s FÚ řešila totéž a bylo mně to zase řečeno jak píšu: pokud je ve smlouvě uvedena zvlášť částka jako zálohy na inkaso (majitel platí zálohy plynařům a elektrárně a nájemník tedy platí zálohy majiteli bytu nebo domu) a zvlášť částka nájmu, tak se do přiznání započítává jen částka nájmu. Kdybyste tam zahrnula obě částky a pak částku za inkaso uplatnila jako výdaj, tak byste už nemohla uplatnit z částky za nájem výdaje procentem.
A ano, máte pravdu v tom, že pokud je ve smlouvě uvedená jen jedna částka, nerozdělená na nájem a inkaso, musí se do přiznání dát tato celá částka.
Souhlasím s D.V., pokud dostáváte za nájem 8000,-, pak je tato částka zdanitelným příjmem a částka za energie nákladem. Do daňového přiznání do §9 uvedete příjmy 12*8000,- a k tomu si buď můžete uplatnit skutečné náklady (např. energie) nebo paušální náklady ve výši 30%. Odečtením nákladů od příjmů dostanete základ daně, který přičtete k ostatním základům (např. ze zaměstnání) v daň. přiznání.
Teď jsem si prostudovala D300a cituji: 2. součástí nájemného z bytů nejsou úhrady za ceny služeb spojených s užíváním bytu.
3.zálohy na ceny služeb ( vytápění, dodávky vody,...) které pronajímatel zúčtuje se skutečnými výdaji za tyto služby, nezahrnuje pronajímatel do zd. příjmů a ani platby za tyto služby do daňových výdajů. Takže dle tohoto by tam měl být pouze nájem bez částky za energie. Omlouvám se, člověk se stále učí :-)
Vmísím se vám do diskuze.
Do nájemného nepatří částky základních služeb poskytovaných s nájmem (alektřina, plyn ...) pokud je zúčtovávate na konci roku, či v následujícím období.
Pokud je ve smlouvě částka za el, plyn určena jako zálohová a pak ji zúčtujete nepatří do DP ani záloha ani případná částka doplatku.
Pokud ovšem čásku máte ve smlouvě jako konečnou ( je jedno jestli dohoromady nebo zvláštˇ) pak pro účely zdanění daní z příjmu uvádíte vše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2010 9:26
prosím o radu pronajímám byt za 8.000 z toho 4,000 jsou zálohy na energie a 4.000 je čistý nájem.kolik z toho odvedu FU a jakým způsobem se to dělá.děkuji za trpělivost.kdy se to platí jestli každý měsíc nebo se to řeší přes přiznání.