Koficient DPH

• (neregistrovaný)

21. 7. 2010 7:52

Poprvé za svoji činnost vykazuje plátce DPH v tomto Q uskutečnitelná zdanitelná plnění bez nároku na odpočet a to cca u 1/3 tržeb. Dělám to poprvé a tak jsem do řádku 52 napsala mnou stanovený koeficient a do řádku 53, druhého sloupce hodnotu změny odpočtu mínusem a nechala si to dokontrolovat na FÚ ( zatím přiznání nepodáno). Úřednice mi to opravila na: koeficient 1 – stejný po celý rok, v řádku 40 ve sloupci v plné výši hodnotu DPH k uplatnění, kterou jsem měla vypočtenou (zkrácenou), ve sloupci krácený odpočet rozdíl mezi plnou hodnotou odpočtu a v řádku 53 mi opravila znamínko mínus na plus.
    Konečná daňová povinnost potom vyšla ve stejné výši jako bych odpočet vůbec nekrátila. To se mi zdá zvláštní - dojde k vypořádání až ve IV.Q a zatím si toho nemám všímat?
    Mám to opraveno tužkou bez podpisu a tak je mi jasné, že pokud to nebude OK tak budeme penále z neodvedené platby platit my.
    Máte někdo zkušenost se zd. plněním bez nároku na odpočet v prvním roce, Podle § 76 jsem pochopila, že si mám koeficient stanovit – úřednice říká, že ho mám mít stejný jako v I.Q.
    Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 7. 2010 8:10

Eva B (neregistrovaný)

Re: koficient DPH
      Podle toho,jak jsem si pročetla uvedený §,tak bych dala také koeficient 1, protože ten platí pro celý rok,a takový jste uvedli v I/Q

• 21. 7. 2010 8:19

Jana N. (neregistrovaný)

Re: koficient DPH
      pokud je koeficient vyšší než 0,95 je roven jedné a nárok je na vše. Myslím, že vypořádání provedete až po skončení kalendářního roku za všechna zdaňovací období příslušného roku . vypořárání se uvede do DP za poslední zdaňovací období.
      § 76-ve zdaň. období kalen.roku provede plátce krácení odpočtu daně koeficientem vypočteným z údajů za zdaňovací období předcházejícího roku při vypořádání odpočtu daněš.
      Pokud údaje pro výpočet koeficientu ze před.rok neexistují, stanoví si výši zál.koef. plátce podle předběžného odhadu. správce daně v případě pochybností o správnosti výše zál.koef.
      stanoveného plátcem postupuje podle zvláštního předpisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).