Re: Fotovoltaika - odpisy, zařazení
To je ale ubohé. Trošku sebereflexe by to chtělo. Paní nebo pán nemůže za naše zákonodárce. Zajímavé, že podobná nevraživost a nenávist se neprojevuje vůči příjemcům ostatních bonusů, příspěvků, dotací, přídavků apod. I ty přece jdou z našich kapes.
Re: Fotovoltaika - odpisy, zařazení
Dobrý den,
narazila jsem na Váš dotaz a mám podobný problém. Mohu se zeptat, jak jste toto zařazení nakonec vyřešili? Nám bylo řečeno, že máme veškerou technologickou část (panely, měniče, soustava kabelů, jimiž jsou pospojované kabely mezi sebou) dát na odp.sk. č.2 a zbytek, tzn. držáky na střeše (vč.všech šroubečků a ost.spojovacího materiálu, jimiž jsou na střeše připevněny), dále hlavní kabel vedoucí k rozvaděči v budově a samotný rozvaděč - toto vše už jako TZ budovy, na něž máme již zřízen účet, jelikož už TZ máme z minulých let (rekonstrukce budovy hrazená námi).
Budete-li tak laskav(a), moc ocením Vaši radu.
Děkuji,
jitka.m.
>Prosím o radu:
>
>od 23.6. máme (jako s.r.o.) v provozu FVE na střeše.
>Dům patří soukromé FO, které platíme nájem. S umístěním
>FVE souhlasila.
>
>1. jak zařadit do majetku firmy? Zvlášť panely,
>měniče, napěťová ochrana a co montážní a elektroinstalační
>práce?
>Dočetla jsem se, že panely jsou 2. odpisová skupina a
>podpůrná konstrukce apod. je technické zhodnocení
>domu, tj. 5. odpisová skupina.. tj. má se přefakturovat
>pronajímateli? Nebo jako firma si zavedu TZ budovy a
>budu odpisovat jen to TZ?
>
>2. není možné zařadit FVE jako celek, včetně všech
>souvisejících nákladů? Např. pod SKP 31.10.26 Generátory
>na střídavý proud, tj. 3. odpisová skupina. (v
>některých článcích se dokonce mluví o 4. odpisové
>skupině...).
>
>3. fakturace - zaúčtuji na 602 a rozliším analytikou,
>že se jedná o osvobozené příjmy? A protiúčtem bude
>normálně 311?
>1+5 let budu hlídat všechny náklady, které naběhnou,
>abych je vyčlenila mimo DzP PO.
>
>4. musím uplatňovat účetní odpisy? Nemohu je uplatnit
>až za 1+5 let společně s daňovými?
>
>Díky moc, mám z toho v hlavě galimatiáš...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2010 11:55
Prosím o radu:
od 23.6. máme (jako s.r.o.) v provozu FVE na střeše. Dům patří soukromé FO, které platíme nájem. S umístěním FVE souhlasila.
1. jak zařadit do majetku firmy? Zvlášť panely, měniče, napěťová ochrana a co montážní a elektroinstalační práce?
Dočetla jsem se, že panely jsou 2. odpisová skupina a podpůrná konstrukce apod. je technické zhodnocení domu, tj. 5. odpisová skupina.. tj. má se přefakturovat pronajímateli? Nebo jako firma si zavedu TZ budovy a budu odpisovat jen to TZ?
2. není možné zařadit FVE jako celek, včetně všech souvisejících nákladů? Např. pod SKP 31.10.26 Generátory na střídavý proud, tj. 3. odpisová skupina. (v některých článcích se dokonce mluví o 4. odpisové skupině...).
3. fakturace - zaúčtuji na 602 a rozliším analytikou, že se jedná o osvobozené příjmy? A protiúčtem bude normálně 311?
1+5 let budu hlídat všechny náklady, které naběhnou, abych je vyčlenila mimo DzP PO.
4. musím uplatňovat účetní odpisy? Nemohu je uplatnit až za 1+5 let společně s daňovými?
Díky moc, mám z toho v hlavě galimatiáš...