Koupě auta - doklad

• (neregistrovaný)

21. 7. 2010 17:01

Dobrý den, mám dotaz. Podnikatel koupil auto do obchodního majetku za 22 000,- Kč. Má k tomu kupní smlouvu a pak zvlášť příjmový pokladní doklad, kde je rozepsán základ daně a DPH. Stačí mi ten pokladní doklad pro přiznání k DPH? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 7. 2010 17:49

K. (neregistrovaný)

Re: Koupě auta - doklad
      Takže fakturu? Příjmový pokladní doklad teda nestačí a k tomu ta smlouva? Ještě jsem se chtěla zeptat, výdaje, co souvisí s autem, jako měření emisí, STK atd., to mám zaúčtovat do režie nebo do drobného majetku k ceně auta? Děkuji.

• 21. 7. 2010 18:03

v.e.n.d.y.

Pokud Příjmový pokladní dokald obsahuje vše dle ZDPH, tj.
      § 28 Daňový doklad při dodání zboží, převodu nemovitosti nebo poskytnutí služby
      (1) Daňovými doklady jsou zejména běžný daňový doklad, zjednodušený daňový doklad, souhrnný daňový doklad, splátkový kalendář, opravný daňový doklad, daňový dobropis, daňový vrubopis, platební kalendář nebo doklad vystavený podle § 92a.
      (2) Běžný daňový doklad musí obsahovat
      a) obchodní firmu nebo jméno a příjmení, popřípadě název, dodatek ke jménu a příjmení nebo názvu, sídlo nebo místo podnikání plátce, který uskutečňuje plnění,
      b) daňové identifikační číslo23) plátce, který uskutečňuje plnění,
      c) obchodní firmu nebo jméno a příjmení, popřípadě název, dodatek ke jménu a příjmení nebo názvu, sídlo nebo místo podnikání osoby, pro kterou se uskutečňuje plnění,
      d) daňové identifikační číslo, pokud je osoba, pro kterou se uskutečňuje plnění, plátcem,
      e) evidenční číslo daňového dokladu,
      f) rozsah a předmět plnění,
      g) datum vystavení daňového dokladu,
      h) datum uskutečnění plnění nebo datum přijetí úplaty, a to ten den, který nastane dříve, pokud se liší od data vystavení daňového dokladu,
      i) jednotkovou cenu bez daně, a dále slevu, pokud není obsažena v jednotkové ceně,
      j) základ daně,
      k) základní nebo sníženou sazbu daně nebo sdělení, že se jedná o plnění osvobozené od daně, a odkaz na příslušné ustanovení tohoto zákona,
      l) výši daně zaokrouhlenou na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, popřípadě uvedenou v haléřích.
      ...pak Vám stačí.
      Náklady související s pořízením majetku, tedy i STK, emise,poplatek za přihlášení a podobně, jsou součástí pořizovací ceny majetku.

• 21. 7. 2010 18:11

K. (neregistrovaný)

Na tom příjmovém dokladu není číslo a není tam DIČ kupujícího, ale je tam kolonka pro dopsání. V "Přijato od" je napsáno rodné číslo kupujícího. Můžu to DIČ dopsat? Jde o to, že to auto kupoval ještě v době, kdy nebyl plátce DPH, proto tam DIČ není.

• 22. 7. 2010 20:53

K. (neregistrovaný)

Ještě se chci zeptat, když si uplatním DPH z koupeného auta, do kterého řádku v přiznání k DPH se toto uvádí? Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).