Re: Hlavní pracovní poměr, souběh
Od platnosti nového ZP se už nedělí pracovní poměry na hlavní a vedlejší, všechny jsou si rovny a označují se jako pracovní poměry.
V minulosti to bylo tak, že člověk mohl mít jeden HPP a další PP jako vedlejší. V okamžiku, kdy přišel o HPP, mohl se vedlejší PP stát PP hlavním.
Z dotazu není jasné, v jaké souvislosti se na to ptáte. Pokud upřesníte dotaz, upřesním odpověď.
Já si jako souběh představuji pracovní poměry u jednoho zaměstnavatele. Ovšem díváte-li se na věc z hlediska daní, tak můžete myslet souběhem to, že má zaměstnanec podepsané prohlášení u jednoho zaměstnavatele a souběžně má jiný příjem daněný zálohovou daní a musí si proto podat sám DP.
Mám v účetním programu kategorie pracovního pměru Hlavní pracovní poměr, souběh(HPS).Kolega mi tvrdí, že to je když má dvě zaměstnání u dvou různých zaměstnavatelů, já tvrdím , že je to jen v případě, že by mě dva poměry v naší firmě.
Jde mi o to, jak se pak platí ZP a SP.Program to v HPP a HPS počítá jinak.
Pravdu máte vy, protože PP v jiné organizaci by váš mzdový program neměl zajímat. Je to proto, že pokud má dva PP (nebo 1 PP a DPP nebo DPČ), tak je potřeba danit dohromady. ZP a SP počítá program zvlášť, ale daní se společně, takže jeden PP bude hlavní, kde se projeví daň z obou, a druhý vedlejší nebude daněný vůbec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 7. 2010 8:07
Prosím o vysvětlení. Hlavní pracovní poměr, souběh jsou dva HPP u jednoho zaměstnavatele a nebo dva HPP u dvou různých zaměstnavatelů? Díky