§78 DPH - prosím annonyma

• (neregistrovaný)

23. 7. 2010 12:26

dobrý den
    FO , plátce DPH, má v OM dodávku, která je již odepsána /10 let stará/, byl uplatněn při koupi odpočet DPH
    nyní chce dodávku prodat-cena obvyklá 70.000 Kč
    je mi jasné, že pokud by
    - převedla do osobního užívání před prodejem, odvede DPH z ceny obvyklé § 36 ZoDPH, pak prodá a zdaní daní z příjmu dle § 10
    ale co kdyby
    - došlo ke změně použití obchodního majetku - tedy majetek by byl užíván z 80% pro soukromé účely a z 20% pro firemní účely - §78 by se nás netýkal, protože je to OM starší než 5 let a teď nevím, že kdyby se dodávka prodala jako normální OM, který je ovšem z části používán pro soukromé účely, zda zdaňuji daní z příjmu celých 70.000Kč nebo jenom těch 20% z této částky a zda DPH odvedu také jen z 20%...
    děkuji moc
    jde mi hlavně o to DPH - jestli se tomu nelze nějak "vyhnout"

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2010 14:59

annonym (neregistrovaný)

Re: §78 DPH - prosím annonyma
      Obávám se, že vámi popsaným způsobem si nijak nepomůžete.
      1) Pokud vyřadíte auto do osobní spotřeby, pak se úprava podle § 78 ZDPH nevztahuje, protože se nejedná o změnu účelu použití ve smyslu tohoto ustanovení.
      Je třeba postupovat podle § 13 odst. 4 písm. a) zákona o DPH, podle něhož se za zdanitelné plnění považuje použití hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce. Podle § 13 odst. 5 se tímto použitím rozumí i trvalé použití obchodního majetku plátcem pro jeho osobní spotřebu, pokud byl u tohoto majetku uplatněn nárok na odpočet daně.
      Základ daně bude stanoven dle § 36 odst. 6 ZDPH = z ceny, za kterou by bylo možno auto pořídit v době vyřazení.
      2) Pokud auto prodáte z OM, pak odvedete DPH z ceny prodejní. Co se týká daně z příjmů, pak, i kdyby jste deklarovali částečné používání pro osobní spotřebu až nyní, nebude to na zdanění příjmu z prodeje vliv. Od data změny užití by jste museli krátit výdaje za opravy, PH, údržbu, pojistné .... Zároveň bylo nutno z těchto výdajů, pokud u nich bylo uplatněno DPH, odvést i DPH dle dokladu o použití na základě evidence z knihy jízd.
      Odpisy DHM byly uplatňovány v plné výši. Pokud by jste prodávali movitou věc - hmotný majetek - , která byla částečně používána i pro osobní potřebu, bylo nutno při zahrnování odpisů do daňových výdajů tyto výdaje krátit. Jelikož v době odepisování jste nevyužívali pro osobní spotřebu, ale až nyní, nebyly odpisy kráceny. Takže nelze využít ustanovení § 23 odst. 4 písm. e) ZDP, tj. zkrátit zdanitelný příjem z prodeje (krátí se odpisy dříve neuplatněné do daňových výdajů a to vse ve vašem případě nestalo).

• 23. 7. 2010 15:19

alkaa (neregistrovaný)

Re: §78 DPH - prosím annonyma
      díky moc za odpověď
      náš poradce totiž tvrdí, že při převodu OM do osobního užívání po 5 letech se dph nevrací...prý dle § 78
      ale ten nelze použít a vy jste mi to potvrdila
      tak mne napadla jen ta varianta 2, protože od začátku roku nebylo nic v souvislosti s touto dodávkou ve výdajích, ani PHM ani opravy...
      nechám na majiteli firmy, ať zváží...
      já si nechám raději podepsat papír, že jsem nesouhlasila s poradcem, že se dph v tomto případě neodvádí...
      ještě jednou díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).