Re: Mateřská a čerpání řádné dovolené
Mateřská dovolená se pro nárok na dovolenou posuzuje jako odpracovaná doba. Protože jste ale nepožádala o její čerpání bezprostředně po ukončení mateřské dovolené, bude dovolená za rok 2010 krácena o rodičovskou dovolenou. Za prvních 100 neodpracovaných dnů o 1/12 a za každých 21 dnů o další 1/12.
Tak že krácení dovolené za rok 2010 mi vychází o 2/12. Jestli, že máte nárok na 20 dnů tak by jste za rok 2010 měla nárok na 16,5 dne dovolené, ta vám zůstane k čerpání po ukončení rodičovské dovolené.
Za rok 2007 byl nárok na dovolenou za celý rok.Pokud jste nezameškala např. pro nemoc více jak 100 dnů.
Já jsem si požádala o čerpání dovolené, tak aby navazovala na mateřskou..ale až při druhém těhotenství a teď se se zaměstnavatelem dohadujem, na kolik dovolené mám nárok.
On tvrdí, že prostě za rok 2010 je to jen poměrná část - teda 6/12 a já si myslím, že mám nárok na celou dovolenou, teda na 25 dní. Kdo z nás má pravdu?
§ 216 zákoníku práce
Doba čerpání mateřské dovolené se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.
§ 217
odst.5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
§ 223
odst.1)Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
Krácení vychází z § 223 zákoníku práce
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
Re: děkuji
Takže po lopatě. Mám nárok na celou řádnou dovolenou
nebo ne? Myslím za mateřskou v období od 4. 12. 2009 do
17. 6. 2010.
--------------------------
Kdybyste dovolenou čerpala v návaznosti na MD, měla byste nárok na celou výměru dovolené. Z Vašeho dotazu mám dojem, že jste dovolenou zatím nečerpala. V takovém případě ji můžete čerpat až po skončení RD, ale již krácenou o neodpracované dny (RD).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 7. 2010 20:57
Prosím o radu. Dne 4. 12. 2009 jsem ukončila rodičovskou dovolenou,jelikož jsem nastupovala na novou mateřskou dovolenou. Ta trvala do 17. 6. 2010. Na kolik dní řádní dovolené mám nárok? Je to jen 6/12 nebo mám nárok na plnou řádnou dovolenou za rok 2010?
A ještě bych se chtěla zeptat..při první mateřské jsem si nepodala žádost o čerpání řádné dovolené (mateřská 3.9.2007 - 15. 3. 2008), mám ještě nějakou možnost čerpat řádnou dovolenou i na tu první mateřskou?
Děkuji