Re: Zaplacené zálohy za elektřinu - DPH
1) Pokud odebíráte el. energii jako OSVČ (ne tedy jako občan pro soukromou spotřebu, ale pro podnikání), pak musíte sdělit dodavateli své DIČ a požadovat vystavení DD. DD může být platební kalendář. Datum uskutečnění zd. plnění je pak den, kdy je platba připsána na účet dodavatele energie (proto pozor, pokud je platby odepsána z vašeho účtu poslední dny měsíce - nemusí být ještě připsány na účet příjemce platby).
2) V DE nebudete časově rozlišovat. Pokud máte doplatek v r. 2010 za r. 2009, pak při úhradě se jedná o výdej roku 2010. Časově se v DE rozlišuje pouze leasing.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2010 9:16
Platím zálohově el. energii každý měsíc. Platím trvalým příkazem, nemám však žádný doklad o přijaté platbě ze strany energetiky. Vyúčtování obdržím 1 ročně, vždy v červnu. Jak postupovat při uplatňování odpočtu DPH? (Jsem čtvtletní plátce)
Zároveň by mě zajímalo, jak rozdělit náklady -faktura, kterou jsem obdržela nyní je za období listopad09-červen2010. Je nutno náklady časově rozlišit - podle mého názoru určitě ano. Jak ale postupovat, když zálohy byly nízké a nyní mám za toto období nedoplatek? Mohu dát celou částku nedoplatku do nákladů letošního roku, i když jeho část souvisí s rokem minulým?