Re: Samovyměření DPH-zboží EU POHODA
Kurz se odvíjí od data samovyměření.
V účetnictví používáte kurz k datu účetního případu ( dle vnitřního předpisu buď dnem převzetí zboží nebo dnem přijetí faktury).
Pro DPH ale použijete kurz ze dne doplnění náležitostí na doklad.
Proto při samovyměření se v Pohodě načte kurz dnem vyměření - doplnění údajů na faktuře.
Pořízení softwaru bych v tomto případě považovala za pořízením zboží ne služby.
Za pořízení zboží do tuzemska se považuje i takové pořízení, kdy plátce nakoupí v jiném členském státě s daní členského státu prodávajícího (např. proto, že prodávající považuje svůj prodej zboží za prodej bez přepravy). Plátce pak má povinnost přiznat daň.
Z pohledu zákona o DPH se bude spíš jednat o služby, z pohledu zákona o daních z příjmů se však může v některých případech jednat o dlouhodobý nehmotný majetek. Například u SW, jehož vstupní cena je vyšší než 60 tis. Kč, nebo přesahuje hranici stanovenou vnitřní směrnicí. Pokud vedete daňovou evidenci, tak bez ohledu na výši vstupní cenu uplatníte výdaj při zaplacení (nehmotný majetek se v DE neodpisuje).
domnívám se, že pokud při nákupu dá svoje DIČ jako plátce, mělo se mu prodat jako plátci ke zdanění bez dph.
Já mám dotaz.
Pro vyměření je podstatné, zda zařadit koupi softwaru jako zboží nebo službu. Popište prosím, co jste koupil, bylo to konkretně co?
Poslali vám SW na nosiči, jaký vztah to má k licenci.
K datu na faktuře se vyjádřete přesněji. Je více dat.
Kdy jste převzal fakturu, jaký je den uskutečnění na faktuře, kdy byla vystavena prodejcem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2010 12:12
Z Německa jsem si objednal software EUR 26, jsem plátce DPH. Mám DE a účtuji v Pohodě. Zadal jsem fakturu v měně, položka rozdělena na EUR 21,67 a DPH EUR 4,33 (dle přijaté faktury). Pak jsem dal Záznam, vyměřit DPH - vše proběhlo OK - v interních dokladech mám 2 nové řádky (PDzbožíEU a DDzbožíEU). Ale problém je tom, že DPH se počítá z částky EUR 26 x 25,765 = Kč 669,89, ne z částky EUR 21,67. Tzn. že DPH je Kč 133,98 místo Kč 111,67. Kde dělám chybu? Děkuji.