Re: opravdu nikdo neví? auto na IČ
Nemusí být koupeno na IČ. Musí být do majetku vloženo, tzn. založena karta majetku s náležitostmi (např. datum zařazení, cena pořízení, způsob odpisování, atd.) a zároveň musí být OSVČ registrován jako platce silniční daně a za toto auto platit SD.
Pro určení, zda vozidlo je součástí obchodního majetku u fyzické osoby není rozhodující zápis v technickém průkazu, ale - viz výše - založena karta majetku.
Také jsem teď vkládala auto do majetku, na FÚ mi paní sdělila, že pro ně je směrodatné, zda je za vůz placena silniční daň a že nezkoumají zápis v TP - zda je na IČO nebo RČ - ale znáte to - jedna paní povídala ...
Takže jsem se přihlásila k silniční dani, zaplatila zálohu, a raději zašla na úřad a nechala zapsat změnu v techničáku - za 50,- Kč
když jsem měla zapsánu změnu, poslala jsem kopii TP pojišťovacímu makléři - a mám novou smlouvu - původní smlouva na RČ se musela ukončit.
Protože jsem auto kupovala vloni, můžu použít kupní cenu jako pořizovací cenu do majetku.
Pokud bych byla plátce DPH, pak bych koupila rovnou na IČO a uplatnila odpočet, jinak v tom asi rozdíl nevidím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 7. 2010 12:02
Pokud chce dát OSVČ auto do majetku firmy, musí být koupeno a registrováno na IČ?
Děkuji.