Rozvod-stavební pozemek

• (neregistrovaný)

27. 7. 2010 12:41

prosím ,může mě někdo poradit,provdané dceři jsem sehnala pozemek od své známé,která jim prodala část své zahrady,moc se jí do toho nechtělo,ale nakonec souhlasila.dcera zatím nezačala stavět,ale naopak dnes se rozvádějí,pozemek je na ni i zetě.dcera nechce prodat,protože u nás je nedostatek stavebních míst,chtěla by to nechat své dceři,které je 13 let,zet chce prodat a chce peníze,přestože té mojí známé slíbili,že tam budou stavět oni a nikdy to neprodají,napsané to ale není.pozemek má ale jednu vadu,není tam přístupová cesta,jedině odkoupit čast dvora mojí známé.ta jim to slíbila,ale jen až začnou stavět.a ted co.dcera nechce prodat ,zet jo,jak z toho ven,poradte prosím někdo.moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 7. 2010 15:14

Dáša (neregistrovaný)

Re: rozvod-stavební pozemek
      budu stručná:
      jestliže se rozvedou, budou asi vypořádat zaniklé společné jmění manželů (to určitě není jen ten pozemek), tzn. buď pozemek zůstane dceři, nebo zůstane "zeťovi", v obou případech oproti finanční kompenzaci. Nedohodnou-li se komu zůstane a za kolik, kterýkoli z nich se může obrátit na soud se žalobou o vypořádání zaniklého spol. jmění manželů (sjm) a soud to rozhodne za ně
      nebudou-li vypořádávat, myslím po třech letech se zaniklé sjm změní na podílové spoluvlastnictví, které se vypořádává obdobně jako sjm - dohodou nebo přes soud, s tím rozdílem, že z vypořádacího podílu se platí daň z příjmu :(
      přístup na pozemek - podle mě nemá s rozvodem a vypořádáním sjm nic společného mimo to, že nepřístupný pozemek bude mít nepochybně hodně nízkou cenu (výhodné pro vypořádání). Od příbuzné která slibuje že až někdy......... bych chtěla teď zřídit alespoň věcné břemeno přístupu na pozemek, toto zapsat do katastru a bez thoo bych o pozemek ani neusilovala, protože bez přístupu je pozemek k ničemu a slib je jen slib, jednání Vaší příbuzné mi zrovna korektní nepřipadá
      dcera ať si to dobře rozmyslí, zetě vyplatí, teta přístup na pozemek neprodá a zůstane jí nepřístupný a neprodejný ! pozemek
      stručněji mi to nešlo :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).