Stravenka-jak daňově uznatelné

• (neregistrovaný)

29. 7. 2010 9:03

Chceme zaměstnancům poskytovat stravenku ve výši 80,- Kč na den, při odpracování 4 hodin denně. Zaměstnanec za ní zaplatí 45% tedy 36 Kč. Zaměstnavatel zaplatí 55% tj 44 Kč a celou tuto částku si dá do daňového nákladu nebo jen z této částky 70%

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 7. 2010 9:09

SoňaM (neregistrovaný)

Re: Stravenka-jak daňově uznatelné
      Zaměstnavatel zaplatí 44 Kč za stravenku + 55% z provize. Z toho pak uplatníte 20% DPH, zbytek připočíst zaměstnancům ke stravenkám a zaúčtovat 213/321.

• 29. 7. 2010 9:22

Milka (neregistrovaný)

Nějak z toho nejsem moudrá - můžete mi prosím uvést na těch 80 Kč jako příklad

zaměstnavatel zaplatí 44 + 55% z jaké provize? Myslela jsem že stravenka je 0 DPH. Zajímá mě kolik opravdu zaměstanavtel zaplatí za stravenku a co si může uznat. Nejsem účetní, jsem asistenksa a chce to po mě ředitel zjistit - moc děkuji

• 29. 7. 2010 9:39

DankaP (neregistrovaný)

Na faktuře je cena za stravenku, která je samozřejmě bez DPH. Z toho 55% jde do nákladu, zbytek platí zaměstnanci. Pak je provize z prodeje stravenek včetně 20% DPH. Z toho 55% jde do nákladu, vypočte se DPH a zbylých 45% se připočte k ceně stravenek zaměstnancům. Pak na faktuře může být zaúčtována ještě doprava včetně 20% DPH, to záleží od domluvy.

• 29. 7. 2010 9:45

DankaP (neregistrovaný)

Viz Pokyn D - 300, odst. 19 k § 24 odst. 2: Při zajištění stravování prostřednictvím stravenek se cenou jídla rozumí hodnota stravenky včetně poplatku za zprostředkování jejího prodeje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).