Re: jaký kurz
Nechci se hádat ale pro vyúčtování pracovní cesty na kterou nebyla poskytnuta záloha, se pro přepočet měn použijí kurzy vyhlášené ČNB a platné v den nástupu na pracovní cestu §184 ZP
Re: jaký kurz
Pokud hradíte v EUR, tedy v měně, jakou má obdržet, tak použijete kurz ČNB platný pro účetnictví dle vaší směrnice. V žádném případě nelze použít kurz platný v den nástupu na prac. cestu.
Kurz platný v den poskytnutí zálohy nebo den nástupu na prac. cestu se použije pouze v případě, když vyplácíte CN v jiné měně, než na jakou má zaměstnanec nárok. Např má nárok na EUR a vy vyplácíte v Kč. Pak přepočtem kurzu ze dne nástupu na prac. cestu použijete pro výpočet výše náhrady v jiné měně, t.j., kolik máte vyplatit Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 7. 2010 9:10
Zam-ec přinesl lístek za nákup benzínu na Slovensku. Nedostal na zahr. cestu zálohu a doteď nemá napsaný ani cesťák.
Včera jsem mu proplatila částku za benzín v Eurech. Lístek za nákup byl s UZP 17.7.
A teď k přepočtu..
účtování lístku za PHM:
502/333
343/333 (jsme plátci DPH na Slovensku)
při zapisování této kontace jsem přepočetla eura UZP z dokladu tj. datem 17.7.
Vyplacení lístku:
333/211 zde vzniknul kurzovní rozdíl, jelikož jsem použila kurz čnb dnem vyplacení.
Je to takto dobře?