Re: dohoda o rozvázání PP
Dohoda je vždy záležitostí obou stran, důvod nemusí být uveden. Ovšem návrh na dohodu donesla ona. Navíc tohle mi zavání odstupným ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku, protože hrozí nemoc z povolání. Pro zaměstnavatele by bylo lepší, kdyby paní donesla dopis v tom smyslu, že žádá o ukončení PP dohodou ke dni 31. 7. 2010 ze zdravotních důvodů.
>>Prosím o radu. Zaměstnankyně má smlouvu na dobu od
>>1.1.2009 do 30.9.2010. Od 28.1.2010 je na nemocenské
>>a
>>nyní je v šetření její nemoc z povolání. Dnes si
>>donesla
>>dohodu o rozvázání PP k 31.7.2010 s tím že si do
>>dohody napsala že dohoda je oboustranná z důvodu pro
>>onemocnění oboustranného syndromu karpálního tunelu.
>>Personalistku máme nyní na dovolené a tak nevím, zda
>>se takto
>>dohoda píše a zda nás to nějakým způsobem v šetření
>>nemoci z povolání nepoškodí. Díky za odpověď.
>Dohoda je vždy záležitostí obou stran, důvod nemusí
>být uveden.
To se tedy silně pletete, protože pokud se uzavírá dohoda o ukončení PP, tak v ní musí být uveden důvod, pokud na tom zaměstnanec trvá, viz § 49/2 ZP.
Dále není vůbec nutno,aby zaměstnankyně psala jakýkoliv dopis, protože i donesená připravená dohoda je návrhem, který nemusí zam-tel akceptovat, dokonce na něj nemusí ani odpovídat a dohoda uzavřena nebude.
Máte poněkud zkreslené znalosti,ZP hovoří jinak. Každou písemnost zaměstnance jako jeho projev je nutno posuzovat dle záměru a úmyslu, k čemu směřuje,nikoliv podle nadpisu nebo názvu.
Ovšem návrh na dohodu donesla ona. Navíc
>tohle mi zavání odstupným ve výši dvanáctinásobku
>průměrného výdělku, protože hrozí nemoc z povolání. Pro
>zaměstnavatele by bylo lepší, kdyby paní donesla dopis v
>tom smyslu, že žádá o ukončení PP dohodou ke dni 31. 7.
>2010 ze zdravotních důvodů.
Pokud v dohodě chce mít zaměstnanec napsán důvod, nic proti tomu. Jen říkám, že já bych na takto formulovanou dohodu (jako zaměstnavatel) nepřistoupila, protože by pak paní požadovala dvanáctiměsíční odstupné, myslím. Pokud neschopenka běží, může skončit v řádné lhůtě 30.9.
>>
>>
>> Ovšem návrh na dohodu donesla ona. Navíc
>>>tohle mi zavání odstupným ve výši dvanáctinásobku
>>>průměrného výdělku, protože hrozí nemoc z povolání.
>>>Pro
>>>zaměstnavatele by bylo lepší, kdyby paní donesla
>>>dopis
>>>v
>>>tom smyslu, že žádá o ukončení PP dohodou ke dni 31.
>>>7.
>>>2010 ze zdravotních důvodů.
>Pokud v dohodě chce mít zaměstnanec napsán důvod, nic
>proti tomu.
Vaše formulace mne přímo fasinují, tuto povinnost ukládá ZP a ne žádné nic proti tomu.
Jen říkám, že já bych na takto
>formulovanou dohodu (jako zaměstnavatel) nepřistoupila, protože
>by pak paní požadovala dvanáctiměsíční odstupné,
>myslím. Pokud neschopenka běží, může skončit v řádné lhůtě
>30.9.
Tak se nedohadujte, nikdo Vás nenapadá, ale pokud chcete radit, musíte počítat s tím, že tazatel může Vaši radu v dobré víře plně akceptovat a díky tomu se může dostat do problémů. Proto si tiše študujte ZP a používejte platné formulace, terminologii, obraty a závěry, které zákon obsahuje.
Jistě, protože i když si zam-nec sám připraví,napíše a předloží zam-teli dohodu, tak je to pořád jen návrh, který zam-tel nemusí akceptovat. Pokud se ale oba dohodnou, že uzavřou dohodu a zam-nec bude trvat na uvedení důvodu, tak je zam-tel povinen ho uvést.Pokud by mu v tom uvedení něco bránilo, tak nemusí dohodu uzavřít.Toto uvedení důvodu na žádost zaměstnance má svůj význam zejména u důvodů, které dle § 52 zakládají nárok na odstupné, kdy zaměstnanec tímto získá písemný dokument, který zvyšuje jeho právní jistotu a nemusí nárok na odstupné případně dokazovat někdy později v právním sporu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 7. 2010 9:19
Prosím o radu. Zaměstnankyně má smlouvu na dobu od 1.1.2009 do 30.9.2010. Od 28.1.2010 je na nemocenské a nyní je v šetření její nemoc z povolání. Dnes si donesla dohodu o rozvázání PP k 31.7.2010 s tím že si do dohody napsala že dohoda je oboustranná z důvodu pro onemocnění oboustranného syndromu karpálního tunelu. Personalistku máme nyní na dovolené a tak nevím, zda se takto dohoda píše a zda nás to nějakým způsobem v šetření nemoci z povolání nepoškodí. Díky za odpověď.