Re: Povinné účetnictví u FVE + výdaje %
Dobrý večer paní V. Moc mě těší, že máte ke mě takovou důvěru, ale já s účtováním FVE fakt nemám žádnou zkušenost a jak to tu občas čtu, tak to asi žádná sranda není. Řešil se tu i samotný přechod na podvojné účetnictví...během roku? Lze vůbec? Snad pomůže někdo jiný, nezlobte se na mě. hezký večer Vendy
Pokud, jak píšete použil institut osvobození (5+1), pak nemá nárok uplatňovat žádné výdaje po dobu osvobození.
V případě, že vede účetnictví, tak z osvobozených příjmů neplatí zdravotní pojištění.
Odpisování má možnost zahájit až po osvobození.
K některým částem vašeho dotazu:
ad 1,2. účtuje o účetních odpisech, tím dle §4 odst. 4 ZDP je v tom případě obchodním majetkem , daňově začne odpisovat z PC po období osvobození.
Pokud by neuplatňoval výdaje procentem, pak daňově odpisuje z původní pořizovací ceny odpisem stanoveným pro 1. rok odpisu.
zdravotní pojištění neplatí, pokud bude osvobozen
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 7. 2010 18:21
Milí přátelé,
sedící i v tak krásném počasí a v sobotu u práce, prosím o konzultaci
Obrátil se na mě bývalý klient, V červnu 2010 dostal ener. licenci na provoz fotovoltaické elektrárny (má panely na střeše rod.domku), od července 2010 fakturuje. Už pár let je OSVČ, výdaje uplatňuje procentem, normálně platí sociální a zdravotní pojištění.
Když teď povede povinně od data zprovoznění FVE účetnictví, ale v daňovém přiznání uplatní výdaje procentem
1) daňové odpisy majetku (fotovolt.elektrárna) vůbec nezahájí a začne odepisovat až v době, kdy se rozhodne neuplatňovat výdaje procentem? Přitom bude evidovat jen účetní odpisy v účetnictví?
2) může vůbec někdy daňově odepisovat technické zhodnocení na rodinném domě, nezahrnutém v obchodním majetku (nosná konstrukce na střeše budovy, kabely)?
3) vzhledem k tomu, že v roce 2009 uplatňoval výdaje procentem, nemusí provádět žádné úpravy základu daně (?)
4) bude muset platit zdravotní pojištění, kdy vyměřovacím základem by byl osvobozený příjem? U sociálního pojištění natvrdo na MPSV řekli, že ať vede účetnictví nebo uplatňuje výdaje procentem, tak musí zaplatit sociální pojištění i z osvobozeného příjmu. U zdravotního pojištění by to mělo být tak, že když vede účetnictví, tak z osvobozeného příjmu pojištění neplatí – ale co když vede účetnictví a zároveň uplatní výdaje procentem?
http://www.eru.cz/user_data/files/sdeleni_ERU/FVE_podnik_konec_%20260510.pdf
Čím víc toho o FVE čtu, tím víc se do toho zamotávám. Prosím nemáte s tím někdo zkušenost?