Re: PPM a dva zaměstnavatelé
záleží na mnoha okolnostech.
1. jste z přivýdělku nemocensky pojištění? pokud ne (pracujete na dohodu o provedení práce), tak nárok na ppm z něj mít nebudete a budete dostávat ppm pouze ze zaměstnání, kde teď čerpáte rodičovskou dovolenou. pokud ano, tak
2. vzniklo toto zaměstnání ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou u hlavního zaměstnavatele? pokud ano, tak byste měla mít nárok na ppm z obou zaměstnání. pokud ne, tak
3. pokud bylo toto přivýdělkové zaměstnání sjednáno jenom na dobu (část doby) rodičovské dovolené, tak budete mít ppm pouze z něj, viz. paragraf 14 odstavec 3 zákona o nemocenském pojištění:
"Jestliže zaměstnanec v době trvání zaměstnání zakládajícího pojištění nastoupil do dalšího zaměstnání, které sjednal na dobu pracovního (služebního) volna v prvním zaměstnání a ve kterém koná práci místo práce v prvním zaměstnání, a ke vzniku sociální události došlo za trvání tohoto dalšího zaměstnání, náleží dávky jen z tohoto dalšího zaměstnání."
4. jestliže platí bod 3 a jedná se opravdu jenom o přivýdělek tak by dle mého bylo nejlepší toto zaměstnání včas ukončit (ještě před nástupem na mateřskou dovolenou) a pak byste pobírala ppm jenom z hlavního zaměstnání.
každopádně pokud vám budou trvat obě zaměstnání, tak bych formulář žádosti o ppm odevzdala oběma zaměstnavatelům, ať si s tím ossz poradí, jak umí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 8. 2010 12:14
Dobrý den ve spolek, chtěla bych se zeptat, zda je pravda, že když jsem zaměstnaná u dvou zaměstnavatelů, mám nárok na dvě PPM?
Situace je taková, že u hlavního zaměstnavatele jsem nyní vedená jako na rodičovské dovolené a u toho druhého si přivydělávám. V říjnu čekám druhé dítě, tudíž bych si měla zažádat o PPM, ale nevím, zda u obou nebo jen u toho, u kterého jsem žádala předtím. Děkuji. Pavlína