Re: Exekuce - nesrovnalosti
1. srazila bych a vyrozuměla exekutora o srážce a o tom, že končí PP (+ poslat vyúčtování sražených a deponovaných částek)
2. myslím, že byste měla dodržet pořadí srážek, tedy až po dosrážení Cetelem začít srážet novou exekuci (+ případně informovat exekutora, že je v pořadí).
Strháváte mu na úvěr a není to exekuce od soudu? To se bez písemného souhlasu zam-ce nesmí! Já bych exekuci, která přišla PO ukončení PP, brala za bezpředmětnou. Zam-ec už u vás nepracuje, exekuce dorazila 14 dní po ukončení PP, o tomto bych vyrozumněla soud nebo exekutora.
Zaměstnanec má souhlas přímo ve smlouvě - v tom smyslu, že sozuhlasí, že jakmile přestane platit, je společnost oprávněna chtít peníze po zaměstnavateli...
Ano, dříve byla povinnost takové "dohody o srážkách" mezi zam-ci a dalším subjektem přijímat a platit (postup stejný jako exekuce - výpočet nezabavitelné částky atd.). U nových smluv už zam-tel tuto povinnost nemá. Pak postupujete podle času, tedy nejdříve tento starší závazek a až poté novou exekuci.
Můžete mi, prosím, poslat §, který na tuto možnost odkazuje? Asi jsem mimo, ale doteď jsem měla za to, že se zam-ci nesmí krom nařízené exekuce strhnout nic, pokud k tomu nedá písemný souhlas.
A pokud pominu fakt, že zam-ec už u vás nepracuje, tudíž by se mu asi nemělo na novou exekuci nic strhávat, nemá být přednostní exekuce srážena jako první a až poté, co zbyde, ta druhá pohledávka? Dělám mzdovku teprve 5 let, třeba mi něco uniká.
To jsou dva odlišní zaměstnanci. Ten s Cetelem nemá žádnou exekuci přednostní. § nevím a také bych ho ráda znala, nicméně tak nám poradil mzdový poradce - do určitého roku uzavření smlouvy se tak musí postupovat, jak již tady někdo psal - to tak je. Ale když někdo má smlouvu uzavřenou až po tom roce, který neznám, se nás to netýká a nic se nestrhává.
Je to celé zamotané, určitě by bylo nejjednošší těm exekutorům zavolat, ale obávám se toho, že by radili pouze ve svůj prospěch - aby ty peníze dostali za každou cenu.
K 1.otázce - v době doručení exepříkazu jste již nebyli zaměstnavatelem, exepříkaz se na vás nevztahuje. Toto je nutné oznámit exekutorovi. Pokud mu ještě oznámíte, že dlužníkovi máte vyplatit mzdu za 07/2010, exekutor vám může poslat jiný typ exepříkazu, který by tyto peníze postihl.
K 2. otázce - Pokud jde o smlouvu uzavřenou před 1.1.2007, potom byste po jejím převzetí měli provádět srážky, jako by šlo o nepřednostní exekuci. Později doručená nepřednostní exekuce čeká ve frontě (nesráží se nic), přednostní exekuce Cetelem předběhne ve 2.třetině a "zbytku nad".
Povinnost plnit věřiteli platí ze smluv uzavřených do 31.12.2006. Už se to tu párkrát probíralo - novelizace §551 OZ - zkuste zadat do zdejšího vyhledávače.
Přednostní exekuce předbíhá dříve nařízené nepřednostní exekuce pouze částečně (§280 odst.1 OSŘ).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 8. 2010 13:00
Dobrý den,
mám nějaké nesrovnalosti ohledně exekucí tak se raději ptám chytřejších:
1. dorazila exekuce dne 28. 7. 10 - přednostní. Zaměstnanec však u nás dne 16. 7. přestal pracovat. myslíte, že mám považovat exekuci za bezpředmětnou, nebo musím něco srazit (a deponovat) z výplaty, kterou dostane za měsíc červenec (1. - 16. 7.?)
2. zaměstnanci splácím úvěr přímo společnosti Cetelem (smlouva byla uzavřena již před rokem, od kterého se toto dělat n emusí - nevím jaký to byl rok kdy se to měnilo). Tudíž není to exekuce, ale je mou povinností strhávat částku ve výši, jako by se o exekuci jednalo. A teď při¨šla na z-ce skutečná exekuce. Má tato nová skutečná exekuce přednost, nebo nejprve musím doplatit tu první "neexekuci"?
Moc děkuji za odpověď