Dluží mi za práci

• (neregistrovaný)

2. 8. 2010 14:28

zpracovávala jsem doma účetnictví firmě s.r.o., byli jsme domluveni na částce 7000 měsíčně. Přiznání k DPH jsem jim odevzdávala na základě plné moci.Půl roku mi nezaplatili,tak jsme se domluvili, že ukončím zpracování a že mi faktury zaplatí postupně. K dnešnímu dni nepřišla ani koruna(několikrát jsem telefonovala a vyzývala, poslala znova faktury)Veškeré doklady za půl roku zůstali u mě a už se nikdo neukázal. Ani nevím, jak mohli odevzdat daňové přiznání za rok 2009, pokud ho ovšem odevzdali.Jak byste postupovali, aby jste dostali zaplaceno?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2010 14:36

Kid (neregistrovaný)

Re: dluží mi za práci
      Pokud jste byli domluveni (bez smluvního podkladu), nemáte absolutně žádnou šanci z něj něco získat.
      Pokud máte smlouvu, zjistěte si zda není společnost v IŘ, pokud ano, je nutné přihlásit Vaši pohledávku. Pakliže jste zpracovávala účetnictví dané společnosti, jistě jste viděla do cashflow a víte jak si daná společnost stojí a zda nedluží více věřitelům. Můžete podat návrh na IŘ sama, ale musí se k tomuto připojit jiní věřitelé. Od ÚP byste při prokázání dlužné částky měla nárok na náhradu mzdových nákladů do určité výše, ale pouze tři měsíce zpětně před podáním ins. návrhu, takže předchozí by Vám ÚP rozhodně nedoplatil. Pakliže má ale společnost nějaký majetek, mohly by výám tyto být doplaceny z konkurzu.

• 2. 8. 2010 15:19

pája

.
      1. máte-li smlouvu s tou firmou, tak máte doklad o smluvním vztahu, pokud ne, budete muset ten smluvní vztah prokazovat- ale pokud Vám vystavovali plnou moc tak je to dostatečné, k tomu další dokumenty
      2.jestliže nereagují na Vaše upomínky, nezbývá Vám nic jiného než podat na firmu žalobu, kterou doložíte všemi dostupnými listinnými důkazy, budete muset jít za právníkem,aby Vám to zpracoval a zastupoval Vás
      3. pokud se k tomu rozhodnte, a není důved to té firmě nechat projít, tak máte velkou šnaci, že soud vydá platební rozkaz, případně pak proběhne řízení a Vám přiznáno právo na úhradu nezaplacených FA i na náklady správním zastoupením
      4. návrh na IŘ nepodávajte, i kdyby jste měla dalšího věřitele a návrh by byl přijat a IŘ zahájeno, tak se stanete jedním z věřitzelů a uspokojení těchto pohhledávek se pohybuje v malých procentech, takže soudní cestu máte šanci na podstatně větší úspěšnost. Jakmiile budete mít v ruce tzv.exekuční titul, dáte exekutorovi a ten Vám částku vymůže.

• 2. 8. 2010 15:30

Kid (neregistrovaný)

Pro Pája,

absolutně nechápu proč by neměla být má odpověď braná vážně.
      Řešil jsem toto též a takováto rada se mi dostala ze stran několika právníků. Problém by u paní mohl nastat - pokud by dala k soudu a společnost neměla žádný majetek, že by ještě ona sama mohla platit soudní výlohy.
      Bohužel je to u nás tak, že kde nic není, není ani možné co sebrat.
      A v IŘ je pohledávka v rámci pracovněprávních vztahů upřednostňována před ostatními pohledávkami, ne? Nebo se mýlím?

Absolutně nechápu co vás vedlo k tomu psát o mé odpovědi stylem, že si z dotyčné dělám srandu, toto bych si v životě nedovolil.

• 2. 8. 2010 15:40

pája

>>zpracovávala jsem doma účetnictví firmě s.r.o., byli
      >>jsme domluveni na částce 7000 měsíčně. Přiznání k DPH
      >>jsem jim odevzdávala na základě plné moci.Půl roku mi
      >>nezaplatili,tak jsme se domluvili, že ukončím
      >>zpracování a že mi faktury zaplatí postupně. K
      >>dnešnímu dni
      >>nepřišla ani koruna(několikrát jsem telefonovala a
      >>vyzývala, poslala znova faktury)Veškeré doklady za půl
      >>roku
      >>zůstali u mě a už se nikdo neukázal. Ani nevím, jak
      >>mohli odevzdat daňové přiznání za rok 2009, pokud ho
      >>ovšem odevzdali.Jak byste postupovali, aby jste
      >>dostali
      >>zaplaceno?
      >
      >Pokud jste byli domluveni (bez smluvního podkladu),
      >nemáte absolutně žádnou šanci z něj něco získat.

Nesmysl, neznáte obchodní právo
      >Pokud máte smlouvu, zjistěte si zda není společnost v
      >IŘ, pokud ano, je nutné přihlásit Vaši pohledávku.
      >Pakliže jste zpracovávala účetnictví dané společnosti,
      >jistě jste viděla do cashflow a víte jak si daná
      >společnost stojí a zda nedluží více věřitelům. Můžete podat
      >návrh na IŘ sama,

proč by ho podávala????musí být min. dva věřitelé,musela by někoho shánět

ale musí se k tomuto připojit jiní
      >věřitelé. Od ÚP byste při prokázání dlužné částky měla
      >nárok na náhradu mzdových nákladů do určité výše,

aleale podle čeho?co z.118/2000 Sb.?
      ale
      >pouze tři měsíce zpětně před podáním ins. návrhu, takže
      >předchozí by Vám ÚP rozhodně nedoplatil. Pakliže má
      >ale společnost nějaký majetek, mohly by výám tyto být
      >doplaceny z konkurzu.

Pletete jablka a brambory dohromady, Vy řešíte svůj problém zaměstnanecký, tazatelka podle dotazu řeší vztah obchodně právní.

• 2. 8. 2010 16:25

Kid (neregistrovaný)

Omlouvám se, nevšiml jsem si, že tazatelka fakturovala a nejednalo se tudíž o pracovněprávní vztah. Vzhledem k tomu, že jsem se domníval, že se jedná o pracovněprávní vztah, byla má odpověď taková jaká byla. Stačilo uvést pouze, že je to v tomto případě tak a tak, a že předchozí odpověď je zjevně myšlena v rámci pracovněprávních vztahů.
      Jinak není nutné shánět druhého věřitele - to jen pro úplnost. Stačí návrh podat (v případě obchodních vztahů by ale tazatelka platila zbytečně za podání návrhu - což vzhledem k výši její pohledávky by se nevyplatilo) a následně se připojí ostatní věřitelé. Pokud jsou mezi věřiteli banky či jiné instituce, případně větší společnosti, většinou si tito hlídají zda není daná společnost v IŘ a téměř automaticky své pohledávky přihlašují.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).