Re: podepslané prohlášení student
Měl by si o podepsání prohlášení říct sám ale všichni víme jak to chodí, takže je lepší mu to připomenout a vysvětlit mu podmínky. Může si to prohlášení podepsat i dodatečně a pak tu daň musíte nejen přepočítat ale i vyúčtovat s FÚ. Pokud nepodepíše a má víc jak 5000,-Kč odvedete zálohovou daň. Pak si buď může udělat daňové přiznání s tím, že mu vystavíte potvrzení o zaplacené zálohové dani a nebo může zažádat u posledního zaměstnavatele o roční zúčtování. V každém případě jsou to jeho daně a měl by se o ně starat.
Proč mu nemůžeme udělat zúčtování ?
Jinak moc děkuji za odpovědi.
hlavně se ho zeptejte, pokud mu budete dávat podepisovat daň. prohl., zda ho nemá současně podepsané u jiného zam-tele
pokud by ho totiž měl jinde podepsané, tak ho již u Vás nemůže podepsat a danila byste podle příjmů (do 5000Kč hrubého = srážková daň, tato daň je konečná, nejde do daň.př.ani do RZD, nad 5000Kč hrubého = zálohová daň, musí si provést RZD)
pokud nemá souběžně jiného zam-tele (nemá podepsané daň. př. jinde), pak nebrání nic tomu, aby ho podepsal u vás a uplatnil slevu na poplatníka a příp. slevu na studenta (musí doložit potvrz. o studiu). Většinou ale sleva na poplatníka stačí, aby neplatil žádnou daň.
Mohu se prosím také zeptat k tématu? Pokud můj student měl za červen hrubou mzdu 4980,-- danila jsem srážkovou. I když žádná daň nebyla odvedena, neboť podepsal prohlášení. V červenci už činí odměna mnohem větší částku, takže bude daň zálohová. Až potud chápu, ale jak v případě, že jeden měsíc je daň srážková a další zálohová. Budou i všechny další měsíce potom zálohové, i když bude příjem nižší? Tyto jemné niance mi unikají. Může někdo vysvětlit? A ještě prosím, pokud se vejdu v dani do 2.070, odvod nebude. Musím i tak v lednu podávat vyúčtování s nulami? Jsme s.r.o. Díky moc
Hm, takže to abych si požádala o převod plateb daně ze srážkové na zálohovou. No, nevadí. Chybami se člověk učí. Jenom mě mrzí, že paní na FÚ, u níž jsem se registrovala a chtěla jsem původně platit (po podepsaném prohlášení - ten student je jediný s prolášením) daň zálohovou mě ujistitla, že mám jednodušší pokračovat i s ním v dani srážkové a hlídat strop 5000. Holt odbornice. Díky za reakce, jdu psát žádost o přesměrování plateb.
Z vašeho dotazu jsem chápala, že máte jediného zaměstnance a to tohohle studenta a že má podepsané prohlášení. Opravdu jste odváděla nějakou daň? Přišlo mi, že nemá tak vysoké výdělky že by nestačila sleva na poplatníka případně ještě na studenta.
Opravdu v tom máte zmatek, tak se pokusíme ho vyjasnit.
Daní se jenom podle toho jestli je a nebo není podepsané prohlášení. Vůbec nezáleží na tom o jaký pracovněprávní vztah se jedná, tedy nerozdělujeme na PP, DPČ ani DPP.
Podepsané prohlášení poplatníka- vždy z jakékoliv částky zálohová daň 15%, uplatnění slev, vystavuje se na tento příjem potvrzení o zadnitelných příjmech.
Nepodepsané prohlášení -
- do 5.000,-/v měsíci je daň 15% srážková, je konečná, nezúčtovává se a ani nevstupuje do přiznání, nevystavuje se na tento příjem potvrzení o zdanitelných příjmech
- nad 5.000,-/v měsíci je daň 15%, ale zase zálohová, bez uplatění slev
každá daň se odvádí na jiné číslo účtu FÚ, resp. má jiné předčíslí
I když nebudete mít žádný odvod na tálohové nebo srářkové dani a budete přihlášeni jako plátci daně, musíte podávat vyúčtování na obě daně i když třeba s nulami.
Tak že ve všem případě jste u studenta musela při podepsaném prohlášení počítat daň zálohovou.
brigádník co podepslal prohlášení a já to nezadala do programu tudíž počítal jako by podepsáno neměl měl příjem :
první měsíc více než 5tis., takže daň zálohová, ale nebyly uplatněny slevy
druhý měsíc méně jak 5tis. , takže daň srážková
teď co s tím?
Ale vždyť píšete ....měl za červen hrubou mzdu 4980,-- danila jsem
srážkovou. I když žádná daň nebyla odvedena, neboť podepsal
prohlášení.....
tak že jste asi žádnou daň nikam neodváděla,podle toho co píšete
nebo tomu nerozumím. Jestli měl podepsané prohlášení a vy jste nikam nic neodváděla, tak si spočítejte na papír kolik měl správně dostat v jednotlivých měsích a kolik dostal skutečně. Rozdíl mu opravte v nejbližším měsíci a tuto opravu si uschovejte. Až budete dělat vyúčtování daní, budete to potřebovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 8. 2010 15:04
Prosím, udělejte mi v tom jasno.
Student nastoupil na brigádu - Dohoda o provedení práce, dám mu podepsat prohlášení . O podpis prohlášení si má požádat sám a pokud nepožádá tak má autom. srážkovou daň ? Pokud si tedy vydělá do 5tis.
Jak by to bylo v případě, že prohlášení nepodepíší a výdělek bude větší jak 5tis. - zálohová daň, žádná uplatněná sleva a až teprve v ročním zůčtování si slevu uplatní ? To zůčtování má povinnost udělat kdo ?
Mám v tom pěknej hokej.
Děkuji předem někomu trpělivému za vysvětlení...
upl.žač.