Re: Zdaňovací období delší než 12 měsíců
>Dobrý den,
>potřebuji poradit ohledně zúčtovacího období PO (s. r.
>o.)... Založila jsem firmu se společnicí v říjnu 2009
. Nemáme však hotovou účetní závěrku
>za toto období. Musely jsme FÚ úřadu oznamovat nějak
>předem, že budeme mít účetní období delší než 12 měsíců?
>V zákonech jsem žádnou tuto povinnost nenašla? A
>nebude stačit nyní na výzvu zajít na FÚ a oznámit to a tím
>to přiznání nebudou chtít?... Prosím o rady, názory,
>postřehy - děkuji...
Bohužel vás nepotěším. Viz níže:
(3) Účetní jednotky, které nejsou organizační složkou státu, územním samosprávným celkem nebo účetní jednotkou vzniklou nebo zřízenou zvláštním zákonem,1c) mohou uplatnit hospodářský rok. Uplatnit hospodářský rok lze pouze po oznámení záměru změny účetního období místně příslušnému správci daně z příjmů nejméně 3 měsíce před plánovanou změnou účetního období, jinak účetní období zůstává nezměněno. Obdobně postupují účetní jednotky i při přechodu z hospodářského roku na kalendářní rok.
Mohly jste zvolit účetní období delší, ale záměr musel být oznámem FÚ. Pokud nebylo oznámeno, pak se má za to, že platí původní délka.Nelze udělat zpětně. Tzn, s.r.o. mělo podat DP v řádném (resp. prodlouženém termínu - daňový poradce).
Důležité je v textu slovíčko "může" být o příslušnou dobu delší. Není tam "účetní období je".
V tom případě musíte dodržet lhůtu, která je na výzvě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 8. 2010 23:07
Dobrý den,
potřebuji poradit ohledně zúčtovacího období PO (s. r. o.)... Založila jsem firmu se společnicí v říjnu 2009 a v zákoně o účetnictví jsem se dočetla, že účetní období může být při založení firmy prodlouženo o 3 měsíce... proto jsme daňové přiznání za rok 2009 nepodávali - s tím, že zdaňovací období bude končit až koncem roku 2010. Nyní mi však přišel dopis od FÚ, že jsme nepodali daňové přiznání za loňský rok a musím to tak nyní učinit do 15 dnů. Nemáme však hotovou účetní závěrku za toto období. Musely jsme FÚ úřadu oznamovat nějak předem, že budeme mít účetní období delší než 12 měsíců? V zákonech jsem žádnou tuto povinnost nenašla? A nebude stačit nyní na výzvu zajít na FÚ a oznámit to a tím to přiznání nebudou chtít?... Prosím o rady, názory, postřehy - děkuji...