Re: záloha na daň z př.FO-pronájem
1) Penále bude vypočteno od 15.6. do data úhrady. Pokud nedosáhne 200,00 Kč, nebude předepsáno.
2) SP a ZP z příjmů dle § 9 neplatíte.
3) Záleží na tom, zda a v jakém poměru jste měl příjmy ostatní - např. dle § 6, § 10.
4) Co se týká záloh, tak odpověď najdete v § 38a ZDP.
S tím "pořádkem " je to nesmysl. Pokud vím, program na FÚ vystavuje zálohy automaticky, takže se nemůže stát, že by na to někdo nepřišel. Rozhodnutím MF byly zálohy 2009 u člověka, který měl méně než 5 zaměstnanců zrušeny.
Hrozí Vám úrok z prodlení, pokud ale nepřesáhne 200 Kč, tak se nepředepíše - záleží na výši zálohy a na délce prodlení...
V roce 2009 se zálohy rušily na základě rozhodnutí MF, ale co vím, tak pouze podnikajícím subjektům a to ještě za určitých podmínek. S placením záloh na zdrav.a soc. Vám bohužel neporadím...
Není to penále, ale úrok...
Výpočet úroku - postup:
Repo sazba stanovená ČNB platná pro dané pololetí (od 1.1.2010 do 30.6.2010 je 1 ) + 14 % bodů (viz § 63 odst.2)
15 (repo sazba 1 + 14% bodů) : 365 x 50 (počet dní prodlení) x 13.000 kč (částka) : 100 = 267,-Kč
Není to úplně přesný výpočet, neboť repo sazba pro druhé pololetí tohoto roku je 0,75 Kč - můžete si to ale propočítat sám (do 30.06.2010 s repo sazbou 1 a od 01.07.2010 s repo sazbou 0.75)...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2010 9:29
dobrý den,dnes mi volali z Fú,že jsem nezaplatil zálohu z příjmů FO na r.2010,splatnou do 15.6.(mylně jsem se domníval,že když to mám příjem z rponájmu a ne z podnikání,že nemusím platit zálohy)1.Dnes uhradím ,budou po mě požadovat nějaké penále za dobu od 15.6 do dneška??
2.Jak je to z placením záloh zdrav.a social.-to doufám platit nemusím???-z pronájmu.
3.Jak je možné.že tuto zálohu n mě již nepožadovali v r.2009.když daň byla přes 30.tis.???Díky za rady