PF 2009

• (neregistrovaný)

3. 8. 2010 10:10

Dobrý den, dostala se mi teď do rukou faktura z loňského roku, kterou jsme neměli v evidenci. Musím teď provést opravu daňového přiznání za rok 2009 nebo si to můžu jinačím způsobem uplatnit v roce 2010? Ještě jsem to nedělala, tak se v tom nevyznám. Děkuji za radu, Martina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2010 11:30

v.e.n.d.y.

Re: PF 2009
      Máte dvě možnosti, předpokládám,že dohadnou položku jste na tento náklad v roce 2009 netvořila a že vedete podvojné účetnictví.
      1) podat dodatečné daňové přiznání 2009 a o částku faktury zvýšit daňové náklady
      2) zaúčtovat faktruru v roce 2010 do NEDAŇOVÝCH nákladů

Pokud však jste plátcem DPH, lze si uplatnit odpočet DPH (max.3 roky zpětně)

• 3. 8. 2010 11:37

Marťa L. (neregistrovaný)

Dobrý den, ano vedeme podvojné účetnictví. Když budu chtít fakturu zaúčtovat do nedaňových nákladů, na který účet ji mám zaúčtovat?

• 3. 8. 2010 12:12

v.e.n.d.y.

Řeší se to analytikou NEDAŇOVĚ k příslušné syntetice nákladových účtů, tedy podle toho, kam byste náklad zaúčtovala normálně. Nebude velkou chybou, když si vyberete i jiný,klasicky nedaňový účet, třeba 513....hlavně ho pak musíte v daňovém přiznání vyjmout z nákladů....

• 3. 8. 2010 19:31

mmm (neregistrovaný)

dělám to tak, že mám založené účty třeba 501 900, 518 900 - ta 900 mi značí nedaňový náklad a v definici účtu v účtové osnově mám uvedeno, že je účet výsledkový a nedaňový a při zpracování daňového přiznání vím, které účty jsou nedaňové a musí se vyjmou z nákladů. To samé mám i u výsledkových výnosových účtů-třeba při fakturaci pokut a penále-ty se daní až při zaplacení abych na první pohled věděla se kterými účty do uzávěrky ještě pracovat a neudělala chybu a nedanila je když nejsou uhrazené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).