Re: PF 2009
Máte dvě možnosti, předpokládám,že dohadnou položku jste na tento náklad v roce 2009 netvořila a že vedete podvojné účetnictví.
1) podat dodatečné daňové přiznání 2009 a o částku faktury zvýšit daňové náklady
2) zaúčtovat faktruru v roce 2010 do NEDAŇOVÝCH nákladů
Pokud však jste plátcem DPH, lze si uplatnit odpočet DPH (max.3 roky zpětně)
Re: PF 2009
dělám to tak, že mám založené účty třeba 501 900, 518 900 - ta 900 mi značí nedaňový náklad a v definici účtu v účtové osnově mám uvedeno, že je účet výsledkový a nedaňový a při zpracování daňového přiznání vím, které účty jsou nedaňové a musí se vyjmou z nákladů. To samé mám i u výsledkových výnosových účtů-třeba při fakturaci pokut a penále-ty se daní až při zaplacení abych na první pohled věděla se kterými účty do uzávěrky ještě pracovat a neudělala chybu a nedanila je když nejsou uhrazené.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2010 10:10
Dobrý den, dostala se mi teď do rukou faktura z loňského roku, kterou jsme neměli v evidenci. Musím teď provést opravu daňového přiznání za rok 2009 nebo si to můžu jinačím způsobem uplatnit v roce 2010? Ještě jsem to nedělala, tak se v tom nevyznám. Děkuji za radu, Martina