Příloha k žádosti o mateřskou

• (neregistrovaný)

3. 8. 2010 13:09

Dobrý den,

prosím zkušenější o radu:) naše pracovnice má od března t.r. mateřskou dovolenou, posílala jsem žádost i s přílohou na OSSZ s tím, že do vyměřovacího základu v březnu a dubnu r. 2009 se mi z programu napočetly vyplacené nemocenské dávky zaměstnavatelem (pokračování nemoci z r.2008) a já to po programu už nezkontrolovala, nenapadlo by mě, že to není dobře. Nyní OSSZ zjistila v tomto chybu, že nemocenské dávky do VZ v příloze nepatří a mateřská byla pracovnici vyplacena v nesprávné výši. Budou to chtít zřejmě po zaměstnavateli doplatit. Je tento postup správný a chyba oprávněná? Opravdu ve VZ ty dávky za nemoc z r. 2008 být neměly?

Díky moc předem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2010 13:23

EvaH (neregistrovaný)

Re: příloha k žádosti o mateřskou
      Domnívám se,že pokud to spadá do 12 měsíců,tak tam samozřejmě ty dny nemocenské být musí.Jsou to vyloučené doby.

• 3. 8. 2010 13:32

EvaH (neregistrovaný)

Omlouvám se,já jsem si nevšimla,že píšete že se načetly nemocenské dávky.To by Vám ale program vůbec neměl dovolit.
      To má kolegyně,která odpovídala pravdu.

• 3. 8. 2010 13:42

markov (neregistrovaný)

Trošku OT o programech ...
      Dobrý program by to samozřejmě dovolit neměl, ale bohužel je letitou praxí, že až mzdovka odhalí zásadní chybu v programu. :( Obecně měli programátoři asi dost problémů s "dvojí výplatou nemocenského" na přelomu roků 2008/2009, kdy dobíhajícící dávky platil zaměstnavatel a nové už OSSZ. Mám pro změnu zkušenost s tím, že program nenačetl do výpočtu povinného plnění osob se ZP nově vzniklé DPN z roku 2009, ale jen nemoci z roku 2008, čímž velmi podstatmou měrou ovlivnil správnost výpočtu v neprospěch organizace.
      Takže i když se do mzdového software investují nemalé peníze, stále platí "důvěřuj, ale prověřuj". Přeji pevné nervy nám všem.

• 3. 8. 2010 13:26

markov (neregistrovaný)

Započitatelným příjmem se rozumí mzda, plat a další příjmy, které se zahrnovaly v příslušných kalendářních měsících rozhodného období do vyměřovacího základu pro stanovení pojistného na sociální zabezpečení podle zvláštního zákona (č. 187/2006 Sb. a zákona č. 589/1992 Sb.), ve znění platném v těchto příslušných kalendářních měsících.
      Nemocenské dávky nejsou započitatelným příjmem. Do "tabulky na první straně přílohy" patří jen vyloučené doby (spadající do období), "peníze za nemoc" ale ne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).