Re: Jak fakturovat kolky?
Takhle to asi nepůjde. Buď zákazník nedostane lístek na 4000 Kč z pošty a Vy mu to zahrnete do faktury, nebo Vám ty 4000 Kč bude muset dát do ruky. (má pokladní doklad, ale hotovost nevydal)
Ještě mě napadá - 4000 Kč může poslat na jiný Váš účet (nepodnikatelský), aby to nevstupovalo do základu daně z příjmů.
Mně právě jde o to, že když nafakturuji 9000 Kč, tak je to můj daňový příjem.
Jenže reálně od klienta dostanu jen 4000 Kč, zbývajících 5000 Kč použiju na zakoupení kolků a paragon z pošty předám klientovi (bude to jeho náklad, nikoli můj).
Jde o to, že já jen místo něj zajdu na tu poštu, aby tam nemusel. (Klient bydlí na vesnici, kde kolky neprodávají, peníze mi pošle na účet.)
Slyšel jsem něco o tzv. "přefakturaci", která je daňově neúčinná, bohužel asi jde uplatnit jen v účetnictví? když vedu pouze evidenci příjmů dle Zákona o daních z příjmů, tak přefakturovávat nemohu?
Omlouvám se, asi jsem přehodila částky (myslela jsem, že 4 tis. Kč jsou za kolky)
Přefakturovat můžete, ale pokud vedete DE nebo uplatníte výdaje procentem z příjmů, budete muset přefakturovanou částku taky zahrnout do příjmů.
Nemůže Vám klient částku za kolky poslat na jiný účet? Nebo předat hotově? To by bylo nejlepší, když od Vás dostal i doklad o zaplacení kolků na poště.
Když bych vedl evidenci výdajů (což nevedu), vypadala by faktura nějak takto:
--------
Fakturuji Vám službu XXXXXXXX v ceně:
4000 Kč provedení služby
5000 Kč kolky
CELKEM 9000 Kč
--------
Pro mně by byl výdajem paragon od pošty za kolky 5000 Kč, který bych si nechal. Klient by si dal do nákladů celou fakturu 9000 Kč.
Jenže já právě evidenci výdajů nevedu, uplatňuji paušál :-(
Tudíž asi máte právdu, že jediným pro mě daňově neúčinným řešením bude předání peněz z ruky do ruky :)
pokud mu do ruky dáte účet na kolky z pošty tak potom on vám do ruky musí dát peníze. jinak mu žádný účet nedávejte.
to byste taky vy mohl zajít na poštu a říct jim: "dejte mi účty za doklady, já vám peníze nedám, ale účty potřebuji..." a schválně to zkuste - uvidíte co vám řeknou.
Děkuji, o peníze se nebojím :-) Jde o strýce, bydlí na vesnici, ale potřebuje něco vyřídit na úřadech ve městě, tak mu to jako zmocněnec vyběhám.
My se ale osobně neuvidíme, bydlíme od sebe daleko a peníze mi chce poslat na účet.
Já to potřeboval nějak vyřešit, aby to daňově bylo "čisté" a všichni byli spokojení, včetně dam z FÚ :-)
tak potom to jednoduše udělejte tak, že vám to pošle na váš osobní účet, ne na podnikatelský - jen tu částku za kolky. to už tu bylo napsáno, ale asi to je opravdu nejjednodušší.
chtěl jsem jasně znázornit, že vy máte v ruce doklad z pošty pro pokladnu, takže tenhle se u někoho musí objevit jako pokladní výdej. buď u vás (to byste ho nesměl dát z ruky, ale normálně ho zaúčtovat a pak až přefakturovat) anebo u strýce (to by vám pak musel dát oproti tomu dokladu hotovost).
Nebylo by pro Vás jednodušší napsat jenom fakturu na to co chcete skutečně zaplatit nějakou službu či zboží a kolky tam vůbec nemíchat. Tedy faktura na 4 000,-- kč.
On Vám sice zaplatí 9000,-- Kč, ale vy je přece můžete rozhodit na daňově 4000,-- příjem z podnikání a 5000,-- si dáte jako nedaňový příjem. Při nejhorším si ofotíte doklad od kolků, které jste kupovala pro někoho, ale nebyly předmětem Vašeho podnikání,kdo Vám je potom zaplatil. Obchodování s kolky přece není Váš předmět podnikání , takže byste to obhájit mohla. A na faktuře bude je příjem z činnosti podnikání.
No takto to vlastně byl můj původní záměr, ale měl jsem obavy z toho, že vystavím fakturu na 4000 Kč, ale na bankovní účet mi přistane 9000 Kč...
Můžu mít ještě dotaz z jiného soudku? Obchodnování s kolky je nějaký zvláštní předmět podnikání na který bych měl mít nový ŽL? Nyní mám "superobor" Výroba, obchod a služby. Nikdy by mě nenapadlo, že na kolky je nutné ještě nějaký další ŽL.
Jak to třeba fakturují stavební firmy, když pro klienta opravují byt a vyběhávají za něj různé výpisy z katastru a stavební povolení, kde se také uplatňují správní poplatky.
I když asi chápu - oni vedou účetnictví, tam to jde přefakturovat, já vedu jen evidenci příjmů. Hm...
>
>>Nebylo by pro Vás jednodušší napsat jenom fakturu na
>>to co chcete skutečně zaplatit nějakou službu či
>>zboží
>>a kolky tam vůbec nemíchat. Tedy faktura na 4 000,--
>>kč.
>>On Vám sice zaplatí 9000,-- Kč, ale vy je přece
>>můžete
>>rozhodit na daňově 4000,-- příjem z podnikání a
>>5000,-- si dáte jako nedaňový příjem. Při nejhorším
>>si
>>ofotíte doklad od kolků, které jste kupovala pro
>>někoho,
>>ale nebyly předmětem Vašeho podnikání,kdo Vám je
>>potom
>>zaplatil. Obchodování s kolky přece není Váš předmět
>>podnikání , takže byste to obhájit mohla. A na
>>faktuře
>>bude je příjem z činnosti podnikání.
Ale asi byste to obhájil tím, že k fakturované službě či zboží žádné kolky nepotřebujete proto nedaňově.
>
>No takto to vlastně byl můj původní záměr, ale měl
>jsem obavy z toho, že vystavím fakturu na 4000 Kč, ale na
>bankovní účet mi přistane 9000 Kč...
>
>Můžu mít ještě dotaz z jiného soudku? Obchodnování s
>kolky je nějaký zvláštní předmět podnikání na který
>bych měl mít nový ŽL? Nyní mám "superobor" Výroba, obchod
>a služby. Nikdy by mě nenapadlo, že na kolky je nutné
>ještě nějaký další ŽL.
>
>Jak to třeba fakturují stavební firmy, když pro
>klienta opravují byt a vyběhávají za něj různé výpisy z
>katastru a stavební povolení, kde se také uplatňují
>správní poplatky.
>
>I když asi chápu - oni vedou účetnictví, tam to jde
>přefakturovat, já vedu jen evidenci příjmů. Hm...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2010 13:47
Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci (resp. jenom evidenci příjmů, výdaje neeviduji - uplatňuji výdajový paušál).
Nyní fakturuji klientovi službu v ceně 4000 Kč + pro něj kupuji kolky za 5000 Kč. Na faktuře je tedy cena služby 4000 Kč, ale na účet mi pošle 9000 Kč.
Kolky kupuji na poště - až kolky koupím, pošlu mu paragon/doklad od pošty a on si ho dá do svých nákladů (spolu s mojí fakuturou na 4000,-).
Jak to mám přesně na fakturu napsat, aby daňový příjem byl jen těch "mých" 4000 Kč a nemusel jsem danit celých 9000 Kč, které mi přijdou na účet?