Re: Pomoc-účetní či právník, konec PP
Hrajete si s ohněm a takovou věc já bych nedělala. Zaúčtujte to, co Vám chbí a víte, že si vzal vedoucí, výdajovým pokladním dokladem v tomto roce na 355/211 jako pohledávku za společníkem (pokud jím je) nebo 335/211 jako pohledávku za zaměstnancem, dejte mu to podepsat a máte po problému....jinak bych to neřešila.
Tady je každá rada drahá :-(.
Těžko budete prokazovat, že schodek nevznikl vaším zaviněním, když asi seděly inventarizace. Jiná věc je, jakým způsobem bylo ošetřeno, kdo a jak smí manipulovat v pokladně s penězii, jakým způsobem bylo zapsáno pokud si bral někdo hotovost, a jak byla pak zúčtována.
Nevím, jestli jsem to pochopila správně, když jsou to dluhy za 3 roky. To si někdo vzal z pokladny peníze a vy jste to nezaúčtovala?
Pokud jste peníze vydala vy a nezapsala, tak to je malér. Něco jiného by bylo, pokud jakákoliv osoba ( třeba vedoucí ) měl přístup do pokladny, bez vašeho vědomí. To je ale právní otázka.
je take otazka jestli pan majitel chce mit jen predavaci protokol nebo to chce v budoucnu na vas hodit a tim se problemu manka zbavit.
Z toho ale co pisete mam dojem, opravte mne jestli mylny, ze majitel si vybiral osobky, nezapisoval a proste je nechce danit tak to hrne pred sebou.
Ja bych byla ochotna podepsat papir, kde bude castka papirova, castka na fyzicka a manko zduvodnene vybery pana majitele (pokud mate seznam vyberu, pak bych ho prilozila). A tento papir bych si nechala podepsat od nej i sebou ve dvou kopiich (to bych take napsala, ze predavaci protokol je vyhotoven ve dvou kopiich) a jednu bych si odnesla domu a chovala jakko oko v hlave. A mozna jeste za pritomnosti 2 svedku (a jejich podpisu). Byla bych setsakra opatrna, zvlast jestli se jedna o deseti az statisice. Kdo vi jestli by mu nekdy neruplo v hlave a nevymyslel, ze to muze hodit na byvalou pokladni...
Pokud by mi to nepodepsal, take bych to nepodepsala. A pokud nema temne umysly, tak sice bude koukat na me jak na magora, ale podepise ;-)
On má majitel do pokladny přístup, vlastně přístup do pokladny má tady naprosto každý. Pouze pan majitel vybere peníze, napíše se na lísteček, že to vybral s datumem, s tím, že to potom srovná. Soupis veškerých chybějících peněz jsem mu předala do ruky s tím, že tato částka chybí, za co to bylo, souhlasí s tím, a oba chceme nějakým způsobem ošetřit, když odcházím, že tento schodek byl způsobený právě jím a nese za něj zodpovědnost. bylo to bráno na jeho příkaz, s tím, že doklad se uděláˇ"načerno", jenže dosud na to neměl čas a tak aby to bylo po mém odchodu ošetřeno, že za toto nese zodpovědnost on. Nevím, zda nějaký takový mustr se dá vytvořit či nedá.
Doporučení:
- udělejte další, "režijní" pokladnu, za kterou bude odpovídat pouze majitel
- vystavte z pokladny výdajový pokladní doklad na převod chybějících peněz na režijní pokladnu
- výdajový pokladní doklad nechte podepsat majitele jako příjemce peněz
- navíc můžete vystavit příjmový pokladní doklad do nové režijní pokladny (nevyplňovat vlastní rukou, bylo by to za majitele tak formulář v PC a vytisknout, ať si ho jako pokladník podepíše majitel sám)
Ona taková 2. pokladna tady existuje, kde se ty peníze převádí, ovšem nechce mi ten doklad podepsat, protože ta 2. pokladna je už extra mega vysoká. Je možnost tedy např. sepsat, že dnešním dnem mi končí hmotná odpovědnost za pokladnu, pokladna je v pořádku, i když fakticky tam peníz chybí a zodpovědnost přebírá vedoucí a vyrovná si to kdy chce?
Pokud to šéf podepíše - udělejte tedy předávací inventuru, vyčíslete fyzický stav peněz tak, aby seděl na účetní zůstatek a předejte mu celou pokladnu....a kopii si nechte a schovejte. Pak to skutečně bude na něm, ale z toho, co píšete, to vypadá na pěkný průšvih...
No já tedy nevím, ale vy jste naprosto nepoučitelná ( nic ve zlém).
Vy víte, že je problém i s druhou pokladnou a pořád doufáte, že vám něco podepíše.
Teď už vám vážně radím, zajděte za právníkem a poraďte se s ním o nejvhodnější formě zápisu a řešení té situace. Pokud mohl majitel do pokladny kdy se mu zachtělo, dal vám tam lístek, pak jste měla vždy zúčtovat. Teď nespoléhejte na to, že vám něco podepíše.
Podívejte se na to z druhé strany. On ví, že jste to mlčky trpěla a nic jste s tím nedělala. Spoléhá na to, že to zase dopadne stejně.
"Ukecá vás". tady opravdu potřebujete dobrou radu od právníka. vy to
jeste bych se zeptala - pan majitel vede ucetnictvi (ma sro) nebo ma danovou evidenci?
ja si myslim, ze v takovych spolecnostech one-man-show se clovek muze setkat opravdu s leccims.
Tak mu udelejte rezijni pokladnu cislo 2 kdyz uz jednu ma a tam to manko prevedte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2010 15:55
Dobrý den, prosím znalce zákonů - účetní či právníka. Tento měsíc končím PP, měla jsem na starosti pokladnu, ve lteré nyní chybí vysoká částka - díky vedoucímu. On tento dluh převezme na sebe, ale nechce ji yní vyrovnávat pokladními doklady, pouze abych předala písemně, že tam chybí z roku 123 xy tisíc, z roku 456 ab tisíc apod. Vůbec nevím, jak to mám formulovat, aby to bylo správně. Nemáte někdo vzor jak napsat, že za způsobený schodek nese plnou odpovědnost vedoucí, i když hmotnou odpovědnost mám já?